whatsapp
Kron Köprü Protezleri

Kron Köprü Protezleri Hakkında Merak Edilenler

Sabit protez olarak da bilinen kron köprü protezleri kişilerde bir veya birkaç eksik diş görülmesi durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eksik olan dişler için estetik bir görünüm sağlamak ve dişin fonksiyonlarını geri kazandırmak için kişinin diğer dişlerinden de faydalanılarak yapılan bir uygulamadır. Bir ya da daha çok dişini kaybetmiş kişiler oluşan yeni görüntüden oldukça rahatsız olabilir. Dişler, kişiler için hem güzel ve özgüvenli bir görünüm sunar hem de çiğneme, konuşma gibi durumlarda kişilere yardımcı olur.

    İletişim formu

    Bu fonksiyonlara yarayan dişlerin kaybedilmesi durumunda, öne çıkan birkaç tedavi yöntemi vardır. Bu tedavilerden biri de kişiye kron köprü protezleri uygulanmasıdır. Bu protezlerin oluşumu için alt yapısında metal ve zirkonyum olmak üzere iki seçenek vardır. Tedavi için üst yapıda ise porselen kullanılır. Kişilerin diş eksikliklerinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi olduğu söylenebilir.

    Kron Köprü Protezleri

    Bu tür protezleri sağlıklı bir şekilde yaklaşık 30 yıl kadar kullanabildiğini iddia edenler vardır. Yine de bu protezler için ortalama olarak 10 yıl kullanım idealdir. Her 10 yılda bir yenilenmesi kişiler için oldukça sağlıklı olacaktır. Bu süre zarfında kişiler, mutlaka muayene olmalıdır. Düzenli muayeneler yapıldığı sürece işlem altında oluşan bir çürük varsa hemen tespit edilebilir. Uzun süreli aynı zamanda sağlıklı bir kullanım için düzenli ağız bakımı yapılması da önerilir. Özellikle uygulamanın yapılmış olduğu diş alanları, diş ipiyle dikkatlice temizlenmelidir.

    Bu noktada, kronları temizlemek için özel olarak tasarlanmış fırçalar da vardır. Kısacası bu protezler hem temizlik hem de kullanım kolaylığı açısından oldukça pratiktir. Kişiler kendileri takıp çıkartamayacakları için, dişe takıldıkları zaman mecburi de olsa bir kabullenme sürecine maruz kalır. Bu kabullenme süreci yaşanacak diğer senaryolara göre çok daha kolay olur. Dişin doğal boyutuyla çok yakın bir büyüklüğü olduğu için hacmi de yeterli küçüklüktedir. Kişilerin genelde en önemsediği nokta olarak estetik açıdan da göze hitap eder. Tüm bu sebeplerden, sık sık tercih edildikleri görülür.

    Kron ve Köprü Nedir?

    Öncelikle kron işleminin ne anlama geldiğine bakılacak olursa; fazla hasar görmüş, estetik açıdan oldukça kötü bir görüntü oluşturmuş, kırılma tehlikesiyle karşı karşıya olan dişlerin küçültülerek kaplanması uygulamasına dendiği söylenebilir. Bu süreç için kişide diş kaybı söz konusu değildir. Kron kaplama için belirli sebepler vardır. Dişlerde bulunan şekil bozukluğu, diş üzerinde zamanla oluşan renklenmeler, diş yapısında yaşanan yoğun madde kayıpları, soğuk-sıcak hassasiyetine sahip kırık ve çatlak olma durumları, kanal tedavisi uygulamalarından etkilenerek kırılganlık kazanan dişler gibi birçok sebep bu tercih için yeterli olur. Sağlıklı çevre dişler bu kaplama tedavisinden etkilenmez. Köprü uygulaması ise eksik olan dişlerin çevre dişlerden destek alınarak tamamlanmasıdır.

    Bu işlemde, diş kaybının yaşandığı boşluğun her iki yanındaki dişler de küçültülür ve bunların üzerine kaplama yapılır. Hala mevcut olan boşluğa, eksik diş sayısı kadar diş gövdesi eklenir. Bu işlem çevre dişlerden yardım alınarak tamamlandığından yalnızca, diş kaybının yaşandığı bölgenin iki yanında da diş mevcut olduğu durumlarda uygulanabilir. Bu yüzden, bu şartı sağlayamayan dişsiz olan çeneler için köprü uygulaması kullanılması mümkün değildir. Bu iki aşama, var olan dişlerden yardım alınarak kron kaplama yapılması amacıyla kron köprü protezleri olarak bir noktada birleşir.

    Herhangi bir sebeple yaşanan diş kaybında, çevre dişlerin bu boşluğa doğru hareket etmeye başlamasıyla birçok problem görülmesi mümkün olur. Diş eti problemleri, estetik açıdan bozukluklar, çiğneme fonksiyonlarında güç farkları gibi değişiklikler bu problemlerden bazılarıdır. Eğer uzun süre bu boşluklar kapanmazsa, durum çevredeki dişleri de olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu yüzden doktor tarafından gerçekleştirilecek muayenenin sonunda gereken protez işlemi boşluk olan bölgeye uygulanmalıdır.

    Metal Destekli Porselen Kron ve Köprü Protezleri

    Hareketli protezlere nazaran daha çok tercih edilen kron köprü protezleri birkaç farklı türden oluşur. Bu türlerin de uygulanabilmesi için gerekli birtakım şartlar mevcuttur. Bu sürece diş ölçülerinin alınma işlemi ve dişlerin hazırlanma işlemi dâhildir. Bu da 3-4 seansta yani yaklaşık 1 hafta içerisinde tamamlanabilir. Bu protezlerin metal destekli porselen kron, zirkonyum kron ve implant destekli kron olmak üzere üç ayrı çeşidi vardır. Metal destekli porselen uygulamalar, kaplamaların metal veya nikel kullanımında hazırlanmasıyla oluşur. Bu tarz protezler kişide oluşturulacak diş ömrünü uzatma amacını taşır. Estetik sebeplerden ötürü diş metal desteğiyle kaplanabilir.

    Bu protezler için alt yapıda metal kullanılırken, üst yapıda porselenden yararlanılır. Uzun ömürlü olan protez çeşitleridir. Yine de diğer tüm tedaviler gibi bu da ağız bakımıyla doğru orantılıdır. Kişi düzenli olarak ağız bakımı yaptığı sürece bu türdeki kron köprü protezleri yaklaşık olarak 5-6 yıl gibi bir ömre sahip olurlar. Yine aynı şekilde yeteri kadar ağız ve diş bakımı yapıldığı takdirde, bu protezlerin kullanım süresi de artacaktır.

    Zirkonyum Kron ve Köprü Protezi

    Bu protezler için zirkonyum kullanılması şeffaflık sağlanmasına olanak sağlar. Zirkonyum sayesinde kişi bu şeffaf yapıyla doğal bir görünüm kazanma şansı yakalar. Genellikle çok sık tercih edilirler. Kişinin diş renginin tonuna uygun olarak tasarlandıkları için estetik açıdan oldukça memnun edici bir görüntü oluştururlar. Aynı zamanda, seramik protezlere göre daha sağlam oldukları da bilinir. Bu protezlerin kişiye yerleştirilmesi yaklaşık olarak 10 gün sürer. Protezlerin bakımı için son derece dikkatli olunmalıdır. Kullanım süresi temizliğine bağlı olduğundan, kişilerin oldukça düzenli bir şekilde ağız ve diş bakımı yapmaları önerilir.

    Düzenli diş fırçalama alışkanlığının sağlanması gerektiği gibi düzenli diş ipi kullanımı da oluşturulmalıdır. Diş ipi, fırçanın temas edemeyeceği ince alanlardaki kalıntılara temas ederek bölgeler için son derece temizlik sağlar. Köprü uygulamasında dişler birleştirildiği için boşlukların temizlenmesi zor olabilir. Bu durumda bunun için üretilmiş özel fırçalardan yararlanmak önemlidir. Daha sağlıklı kron köprü protezleri için, ağız ve diş bakımının yanı sıra düzenli doktor kontrolü de sağlanmalıdır.

    İmplant Destekli Kron Köprüler

    Bu tarz protezler tek ya da birkaç diş kaybının yaşandığı durumlarda ön plana çıkar. Herhangi bir kişide bir veya birkaç diş eksikliği görülüyorsa ve bu kişi boşluk bölgenin çevresindeki dişlerde herhangi bir değişiklik yapılmasını istemiyorsa bu eksik bölgeler için implant destekli protez uygulamasının yapılması uygun görülür. Bu protez sabit bir protezdir. Diş yapısına eklenmiş implantlar üzerine yapıştırılabilir veya vidalanabilir. Ağızda bulunan diğer dişlerle birlikte temizlenmesi mümkündür. Bu tür protezler hem zirkonyum hem de metal alt yapı desteğinden yararlanarak seramikten oluşturulabilir.

    Kişilerde kemik iyileşme süreci tamamlandıktan sonra implantın da eklenmesiyle birlikte bu işlem tamamlanarak hiçbir dişe zarar verilmeden tedavi süreci tamamlanır. Özellikle son yıllarda göze çarpan bir gelişme olarak, implant yapılan bölgelerde görünen kısımların da seramikten oluşturulduğu söylenebilir. Bu sayede kişi eğer ince bir dişeti yapısına sahipse, metal bir yansımanın önüne geçilmiş olur. Bu tarz kron köprü protezleri kişiler için estetik bir görüntüde sağlamış olur.

    İLETİŞİM BİZE YAZIN