İmplant tedavileri arasında olan all-on 4 sabit protez, kısa süren bir cerrahi operasyondur. Kişiler için gerekli diş fonksiyonunu, estetik görüntüyü,rahat konuşabilmeyi sağlayarak özgüven pekiştiren bu teknik, kişilerin hayatlarını da bir hayli kolaylaştırmış oluyor. Standart implant tedavisinin yapılamadığı durumlarda çok etkili bir yöntem olarak yerini almıştır.
Birkaç dişin olmadığı durumlarda kolay bir şekilde implant uygulanabilirken, hiç dişin kalmaması durumunda daha uzun süre gerektiren hem de daha yüksek maliyet içeren tedaviler gerekebilir. İşte tam bu noktada, all-on 4 sabit protez kişiler için kemik yetersizliği ve kemik eklemesi gibi problemlerin çoğunu ortadan kaldırarak hızlı ve etkili bir yöntem sunmaktadır.
Ağız ve diş bakımı yaşam kalitesini ve süresini direkt olarak etkileyen bir etkendir. Bu da diş alanında birçok farklı tedavinin ve aparatların ön plana çıkmasında etkili olmuştur.All on four uygulamasının etkinliği kanıtlanmış artık rahatlıkla uygulanabilir hale gelmiştir.Dişsiz çenelerde tek çeneye 4 adet implantın değişik açılarla yerleştirilmesi ve üzerine genellikle sabit yani hareketli olmayan protezlerin yapılması olarak özetlenebilir.
Klasik implantlarda olduğu gibi bu tedavide de titanyum vida mekanizması kullanılır. Kullanılan mekanizma aynı olmasına rağmen aralarında belirgin bir fark vardır. Ağız içerisinde konumlandırılma şekilleri bu farkı ortaya çıkarır. Kişi tamamen diş kaybı yaşıyorsa, klasik implant tedavisinde bir çene için 8-10 implant ancak yeterli olabilecekken all-on 4 sabit protez tedavisiyle yalnızca 4 implant aracılığıyla işlem tamamlanır. Kullanılacak olan implantlar; genellikle ön kısımda bulunan kalın kemiğin olduğu kısma 2 ve çene kemiğinin arkasına 2 olmak üzere toplamda 4 olarak yerleştirilir.
Ön kısımda bulunan implantlar için gerekli açı yaklaşık 90 derecelik bir açıyken, arka kısımdakiler için yaklaşık 45 derecelik bir açı yeterli olur. Bu şekilde olabilecek en yüksek seviyede sağlamlık sağlanmış olur. İmplant yerleşiminden sonra yapılması gereken işlem, bu implantlar üzerine köprü ya da kronların yerleştirilme sürecidir. Bu tedavi için, öncesinde kişilerin ağız ölçüsü alınarak geçici protezlerin işlem sonrası hemen takılarak hastanın dişsiz kalmaması sağlanır. Çekilmesi gereken dişler varsa, önce lokal anestezi uygulanarak diş çekimi gerçekleştirilir ve aynı seansda implantlar yerleştirilir. Geçici protezler anında takılır. Bu işlemin 3 ay sonrasında kişilerin kalıcı protezleri hazır olmuş olur.Bu arada geçici protezler sayesinde estetik ve fonksiyon ihtiyaçları giderilmiş olur.
Bu tedavi oldukça kısa süren bir tedavi olduğundan en büyük avantajlarından biri olarak görülür. Kişilerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde tedavilerini tamamlaması sağlanabildiği için yurtdışından gelen hastalar için ideal bir yöntemdir. Tüm dişlerini kaybetmiş ya da kaybetme ihtimali olan kişiler için diğer implant türlerine nazaran daha ekonomik bir tedavidir. Belirli açılarla ağız içine yerleştirildikleri için daha sağlam bir uygulama ortamı yaratırlar. Açılar uygulanırken kemik kalitesinin yüksek olduğu alanlara yönelim sağlanır. Tek dikkat edilmesi gereken belirli sürelerde kontrollerinin sağlanma sürecidir. Oldukça avantajlı all-on 4 sabit protez alt çene için ortalama 10-15 yıl ve üst çene için de 5-10 yıl kontrolle uzun ömürlü bir tedavi yöntemidir.Tedavi sonrası kullanım sürecini etkileyen en büyük faktörün hastanın ağız bakımı ve alışkanlıkları olduğu unutulmamalıdır.
İmplant diş uygulamaları kişiler için büyük avantajlar sağlayan uygulamalardır. Yaşanan ve yaşanacak olan diş kayıplarında, bu dişlerin yerine kişinin doğal diş yapısına ve rengine uygun yeni dişler eklenebilir. İmplant tedavisinin avantajlı birçok özelliği vardır. Öncelikle implant tedavisiyle yeniden sağlanan yapma dişler doğal diş gibi görev görürler ve yeme, çiğneme, koparma gibi konularda fonksiyonel olarak neredeyse onlar kadar başarılı olur. Bu tedavilerin kişilerdeki kemik kaybını engelleme özelliği vardır.Doğal kök gibi gelen dış uyarımları kemiğe ilettiğinden kemik seviyesindeki kayıpların en az olmasını sağlamaktadır.Hemen hemen orijinal dişler gibi yerleştirildiklerinden, kişilerde konuşma farklılıkları görülmez. Estetik açıdan hoş bir görüntü verirler.
Kişiye uygun olarak tasarlanırlar. Temizlik ve bakım kolaylığı açısından diğer protezlere nazaran daha pratik bir uygulamadır. Hareketli diş protezinin bulantıya yol açtığı, tak-çıkar yöntemini kullanamayan veya bir türlü alışamayan kişiler için büyük avantajdır. Dizaynı diğer protezlere göre oldukça farklıdır. Tek seansta çoğu kısım hallolabildiği için tercih edilme sıklığı fazladır. Kişide eksik olduğu görülen bölgeye kemik ekleme ve sinüs yükseltme gibi cerrahi müdahaleleri çok fazla gerektirmezler ve bu yüzden de pratiktir.
Bu tedavi, implant uygulamaları için herhangi bir sorun yaratacak duruma veya hastalıklara sahip olmayan kişiler için uygulanabilir olan bir tedavi yöntemidir. Uygulanacak kişilerin yeterli kemik hacmine sahip olması gerekir. Bu kontroller diş doktorları tarafından yapılarak en doğru planlama yapılır.
Öncelikle bu tedavinin uygulanacağı kişini, detaylı bir radyolojik muayeneden geçmesi gerekir. Bilgisayarlı tomografi aracılığıyla ölçümler yapılır ve kişi için özel bir plan yapılır. Tedavi süreci cerrahi kısım ve protez kısmı olarak iki aşamadan meydana gelir. Belirlenen tedavi gününde, planlama doğrultusunda kişiye uygun şekilde 4 adet implant 2 öne 2 arkaya olacak şekilde yerleştirilir. Aynı tedavi gününde geçici protez kişilere uygulanır. Bu tedaviden 3 ay sonra ise kalıcı protezler kişilere daimî bir şekilde uygulanır.
Her tedavi sonrası ağrı hissi yaşamak mümkündür. Kısa sürede uygulanabilen all-on 4 sabit protez için de uygulama sonrasında kişilerin hafif ağrılar hissetmesi mümkündür. Kişilerde ağrıyla birlikte hafif şişlikler de meydana gelebilir.Bunlar herhengi bir cerrahi operasyodan sonra oluşabilecek olağan durumlardır.Genellikle kolayca yönetilebilen süreçlerdir. Doktor tavsiyesi doğrultusunda alınabilecek ilaçlarla veya buz uygulaması gibi yöntemlerle kısa sürede rahatlama sağlanır.
Bu işlem de diğer diş tedavileri gibi lokal anestezi kullanılarak kolaylıkla yapılabilen bir tedavidir. Ancak bazı kişilerde anksiyete ve yoğun bir şekilde korku hissi görülür. Bu kişiler için lokal anesteziden ziyade sedasyon yöntemi ya da genel anestezi kullanılması uygun görülür. Tam teşekküllü cihazların olduğu genel anesteziye uygun ameliyathanelerde anestezi ve acil doktor müşahedesi altında yapılır ve uyanma süreci de oldukça kısadır.Kişi aynı gün hastaneden çıkabilir.
Bu işlem sonrasında kişiler hazırlanan zemin sayesinde geçici protezleri hemen kullanmaya başlayabilir. Yine de bu tedavinin tamamlanması implantlar ve kemiğin kaynaşmasına bağlıdır. İmplant ve kemik kaynaşmasının beklendiği 3 aylık süreçte doktorlarımız hastalar için bir beslenme planı oluşturur ve diyet belirler. Bu süre zarfında kişilerin diyet doğrultusunda beslenmesi önerilir. 3 aylık geçici protez süreci tamamlandıktan sonra, kişiler kalıcı protezlerine kavuşur. Kişiler daimî olan all-on 4 sabit protez lerini kullanarak diledikleri şekilde beslenme düzeni oluşturabilir.
Bu tedavi oldukça konforlu ve hızlı bir tedavi yöntemidir. Bu yüzden de sık sık tercih edilen diş uygulamalarının başında yer alır. Bu alanda yapılan çalışmalar da bunu gösterir. Oldukça pratik olan all-on sabit 4 protez desteğiyle uzun süreli bir takiplerde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir.