Diğer adıyla sinüs yükseltme olarak da bilinen sinüs lifting, kişinin çene yapısında implant yerleştirebilmek için bazı şartları sağlamak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Üst çenede bulunan dişlerle ilgili değişikliklerin yapılması gerektiği zamanlarda, implant uygulamaları sırasında öncelik tanınması gereken birtakım koşullar bulunur. Çeneye bağlı kemik yapısının hacim ve yoğunluğunun yeteri kadar olması gerektiği bu koşullardan biridir. Kişide bulunan çene yapısı gereken hacim ve yoğunluğa sahip değilse bu alana direkt olarak implant uygulanamaz.
Bu noktada devreye sinüs lifting uygulaması girer ve bu uygulamayla birlikte implantın tutunabilme özelliğinin yüksek oranlarda olabilmesi için gerekli hacim ve yoğunluğun çene yapısına kazandırılması sağlanır.
Bu uygulama ile kişide mevcut bulunan kemik yoğunlaştırılabilirken aynı zamanda eksik olduğu görülen bir yer varsa yeni kemik oluşumu da sağlanabilir. Açık ve kapalı olmak üzere iki ayrı çeşidi vardır. Bu tedavi, sıradan diş tedavileri gibi diş koltuğunda uygulanabilen bir tedavidir.
Kişiye öncelikle lokal anestezi uygulanır. Bazı durumlarda hastanın isteğine bağlı olarak genel anestezi de uygulanabilir. Ağız içerisinde yaklaşık olarak 2 mm bir alan açılır ve buradan sinüs bölgesine ulaşılmış olur. Sinüs bölgesinin gerekli seviyeye getirilmesi sağlanır. Bunun sonucunda oluşan boşluk alana kemik tozu eklenerek gerekli işlem yapılır. Böylelikle kişide implant tedavisi uygulanacak olan bölgede mevcut olan kemik eksikliği yok edilmiş olur. Son aşama olarak doktor tarafından açılan alanın dikilmesiyle sinüs lifting işlemi tamamlanmış olur.
Hemen hemen her cerrahi uygulamada ve tedavilerde olduğu gibi sinüs lifting için de yapılmaması gereken durumlar mevcuttur. Bunlar genel ve lokal olarak ikiye ayrılır. Yapılmaması gereken genel durumların başında sinüste bulunan maksiller bölgeye daha önce radyoterapi uygulanmış olmasıdır. Bu durum tedaviyi olumsuz etkileyebilir.Bu durumun değerlendirmesini diş hekiminiz yapacaktır. Kişi kontrolün sağlanamadığı bazı uzun süreli hastalıklara sahipse de işlem uygulanamayabilir ya da gerekli önlemlerin alınması yeterli ise .uygulanması da mümkündür. Aşırı alkol ve sigara kullanımı da yapılamama durumunu etkileyen faktörlerdir.
Kişinin psikolojik sorunları var ise, Bazı durumlarda bu da yapılmaması gereken genel durumların kapsadığı bir problemdir. Bunların yanı sıra tedavinin yapılmaması gereken lokal sebepler de mevcuttur. Eğer kişide maksiller sinüs enfeksiyonu ya da patolojik doku bozukluğu mevcutsa bu işlem uygulanmamalıdır. Kişide; dişi oluşturan yapılardan enfeksiyon varsa, kronik sinüzit durumu mevcutsa ve ağır alerjik rinit görülüyorsa bu tedavinin uygulanmaması gerekir.
Bu süre doktor kontrolünde belirlenen, kişiden kişiye göre değişebilen bir durumdur. Doktorlar, uygulama sırasında kişiye implantları da yerleştirebileceği gibi bu işlemden 3-6 ay sonra da uygulanabilir. Kişide var olan mevcut kemik ,vidaları sabitlemek için yeterliyse, aynı anda iki işlem de gerçekleştirilebilir. Fakat bazı durumlarda kişinin kemik kaybı o kadar çoktur ki aynı anda yerleştirilmesi için imkân yoktur. Sinüs kaldırma işlemi tamamlanırken implant da kişideki kemik miktarına bakılarak uygulanırsa, 6 ay kadar kemik ve implant işleminin oturması gerekir ve bu sırada geçici protez uygulaması kullanılır.
Kemik yoğunluğu yetersizse, sadece sinüs kaldırma işleminin yapılması mümkün olur ve 6 ay boyunca beklenir. Daha sonra kişiye implant uygulanır ve 3 ay da bunun için beklenmesi gerekir. Son olarak ise protez uygulamasına geçilir.
Bu tür kaldırma uygulamaları kişideki kemik yüksekliğinin çok az olması durumunda kullanılır. Bu doğrultuda, daha fazla kemik oluşumunu amaçlar. Genel tedaviler gibi lokal anestezi etkisinde hekim koltuğu üzerinde uygulanması mümkün olan bir tedavidir. Kaldırılması planlanan sinüs bölgesine ulaşmak için ağızdan kişinin o gölgedeki diş etinde kesi oluşturularak küçük bir delik açılır. Sinüs planlanan seviyeye geldiğinde kemik tozu ve gerekli greftler eklenerek işlem tamamlanır. Bu işlem yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Lokal anestezi etkisiyle acısız bir tedavidir. Kişi implant için yeterli kemik sayısına sahipse aynı seans içinde implantların uygulanması da mümkündür. Bu işlem süreyi en fazla 15-20 dakika uzatabilir.
Bu tür uygulamalar 5 mm ve üzerinde kemik yüksekliğine sahip kişilerde uygulanabilir. Bu yüzden aynı anda implantın kişiye yerleştirilebilmesini de mümkün kılar. Yine lokal anestezi uygulanarak tedaviye başlanır. Fakat bu operasyon için osteotom adında özel cihazlar tercih edilir. Bu cihazla kişideki sinüs tabanı kırılır ve bu sayede sinüs yükseltilebilir. Oluşan boşluğa kemik tozu eklenerek işlem tamamlanır. Bu tedavi aynı seansta kişiye implantların da uygulanabilmesini sağlar. Kapalı sinüs lifting operasyonu sayesinde süreç 6 ay kadar bir süre ile kısaltılmış olur.
Bu tedavi implant uygulamalarına göre oldukça hassas bir tedavi olduğu için maruz kalan ve kalacak kişilerin tedavi sonrası daha çok özen göstermeleri gerekir. Kişiler sigara kullanmamaya dikkat etmelidir. Hapşırma ve öksürme gibi durumlardan uzak durulması, durulamıyorsa da bu sırada kişinin ağzını kapatmaması önerilir. Uygulama sonrasında nefes alıp vermeyi zorlayan Thareket ve sporlardan uzak durulmalıdır. Tamamen iyileşmeden dalış yapmaktan kaçınılmalıdır. Bunlar kişinin sinüslerinde basınca sebebiyet verir. Uygulama sonrası temizlik de oldukça önemlidir. Uygulamadan 24 saat sonrasına kadar kişinin basınçla tükürme işlemi gerçekleştirmemesi gerekir. Yine aynı süreden sonra dişler fırçalanabilir.
Operasyondan hemen sonra implant yerleştirme işlemi gerçekleştirilebileceği gibi, operasyondan 3 ya da 6 ay sonra farklı bir seansta da gerçekleştirilebilir. Bu karar doktor kontrolünde, kişinin kaybettiği kemik sayısına, kişiye eklenen kemik sayısına, ameliyatın açık ya da kapalı olması tercihine ve işlem bölgesi ile implantın bazı özelliklerine bakılarak karar verilir.
Bu işlem sonrasında tam kemikleşme için 6 ay kadar bir süre içerisinde iyileşme görülür. Bu bölgeye daha sonra yapılacak protetik uygulama için belirli bir süre beklenmesi gerekebilir. Tedavi sonrasında kişiler düzenli olarak antibiyotik ve verilen diğer ilaçları kullanmalıdır. Tedavi sonrası kişilerin doktor tavsiyeleri doğrultusunda tutumlar sergilemesi iyileşme süresi açısından oldukça önemlidir.
İşlem sonrası hemen kişiye implant uygulanabilir. Ancak uygulanması mümkün olmayan durumlar da mevcuttur. Kişinin hedef bölgesinde bulunan kemik düzeyine göre bu süreç değişmektedir. Kişinin kemik durumuna bakılarak süreç için en doğru yorumlar yapılabilir.
Bu işlem zararlı bir işlem değildir. Ancak, işlemi gerçekleştirecek olan doktorun özenle ve dikkatle tamamlaması gerekir. Dikkatli olunmaması durumunda, kişinin kemiklerinde enfeksiyon oluşumuna sebep olunabilir. Bu durumdan kaçınmak için sinüs lifting işlemini gerçekleştirecek doktor seçimini iyi yapmalısınız.
Bu uygulama içi belirlenmiş net bir fiyat yoktur. Fiyat belirlenebilmesi için öncelikle kişinin doktor tarafından ağız yapısının kontrol edilmesi gerekir. Aynı zamanda bu fiyatlandırma, tercih edeceğiniz kliniğe ve doktorun tecrübesine ,kullandığı malzemelere göre de değişir. Bu durumda kişiler sinüs lifting için en doğru fiyat bilgisine, doktor ile görüştükten sonra ulaşabilir.