whatsapp
Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliği Hakkında Her Şey

Sağlıklı dişler için oldukça önemli bir adım olan diş taşı temizliği kişinin kendisi tarafından yapılması mümkün olmayan bir işlemdir. Temizlik işlemi, çeşitli el aletleri ve teknolojik cihazlar kullanılarak yapılır. Öncelikle kişinin ağız muayenesinin yapılması gerekir. Muayene sonrası diş doktoru, kişi için standart mı yoksa üst düzey bir temizleme yöntemi mi uygulanması gerektiğine karar verir. İşlem için anestezi kullanılması gerekmez.

    İletişim formu

    İşlem sırasında, diş üzerinde biriken plak ve taşlar dişlerin temizlenir. Yalnızca diş doktorları tarafından gerçekleştirilebilecek bir işlem olan diş taşı temizliği, kişinin kendisi tarafından yapılması mümkün değildir. Bu işlem daha sonra polisaj denen işlemle desteklenir. Kliniğimizde kişiye özel hazırladığımız organik patlarla bu işlemler desteklenir.Özel kaşıklara konulan bu patlarla hasta 10-15 dakika ısırma pozisyonunda bekler.Patın içeriğindeki minerallerin ve elementlerin diş minesine nüfuz ederek güçlenmesi hedeflenir .Bu arada diş etleri de beslenmiş olur.

    Diş Taşı Temizliği

    Polisaj temizleme işleminden sonra uygulanan dişi parlatma ve sert köşeleri yumuşatma işlemidir.Kliniğimizde son teknoloji ürünü olan aqua care sistemiyle diş minesi ve diş etlerine besleyici,parlatıcı ve hassasiyet giderici  özel tozlar püskürtülür.Son olarak, gerek görülmesi.Diş  köklerinin de temizlenmesi gerektiği bazı durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda dişlerde biriken plak ve mineraller kontrollü bir şekilde bölgeden uzaklaştırılmalıdır.Buna özel geliştirilmiş uçlara sahip aletler ve ultrasonic elmas frezler kullanılır. Bazı durumlarda diş eti kaldırılıp altındaki kemikten diş ve kemik arasına girilerek daha kapsamlı operasyonlar da gerekir.

    Diş Taşı Nedir?

    Diğer bir adıyla tartar olarak da bilinen diş taşı, diş üzerinde biriken plağın sertleşmesiyle oluşur, dişlerin büyük bir kısmına yayılabilir ve dişeti çizgisine kadar ilerleyebilir. Dişlerde kötü bir görüntü oluşturmak için yeterli olan bu diş taşları kahverengi ya da sarı renktedir. Ancak genellikle ilk oluştukları bölgenin dişlerin arka yüzü olması sebebiyle 6 aylık kontrollere gidilmediğinde gözden kaçabilir.

    Diş Taşı Nasıl Oluşur?

    Ağızda birçok bakteri çeşidi bulunur. Bu bakterilerle tüketilen gıdaların parçaları birleştiğinde dişler için zararlı olan bir asit ortaya çıkar ve bu da plakları oluşturur. Oluşan bu plak temizlenmediği sürece gıdalardan beslenerek sertleşir. Tüm bunların sonucunda diş taşı oluşur. Diş taşı oluşumu diş yapısının ön ve arka yüzlerinde diş eti çizgisi üzerinde meydana gelir. Eğer buralarda sarı bir lekeye rastlanıyorsa bu diş taşı oluşacağının belirtisidir. Diş üzerinde bu sarı lekelere rastlandığında bir diş doktoruyla görüşüp muayene olunmalıdır. Ve muayene sırasında teknolojik cihazlar tarafından kişi için uygun olan bir diş taşı temizliği sağlanmalıdır.

    Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?

    Diş taşının bulunduğu yerlerde yoğun olarak bakteriler görülür. Sertleşerek oluşan bir yapı olduğu için diş fırçalayarak çıkması mümkün değildir. Bunun sonucu olarak tahrişe sebep olduğundan diş etlerinde iltihaplanmaya, kanamaya veya bir tür diş eti hastalıklarına yol açar. Normal şartlarda diş eti çizgisinde görülen diş taşları, bu çizinin altında oluşmaya başlarsa hafif şiş görüntülere yol açabilir. Bu birikintiler sarı ya da kahverengi sahiptir ve temizlenmemesi halinde daha da yoğunlaşabilir.

    Diş eti çizgisinin altında oluşmaya başlamış birikintiler ise daha koyu renkli olup kahverengi veya siyah renge sahip olurlar. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğü zaman diş doktoruna gidilmeli ve muayene sonrası doktor tarafından uygun bir diş taşı temizliği işlemi gerçekleştirilmelidir.

    Diş Taşının Oluşma Nedenleri Nelerdir?

    Estetik açıdan oldukça kötü bir görüntüye yol açan diş taşları tam olarak yeterli diş fırçalanmaması durumunda oluşur. Dişleri doğru bir şekilde fırçalamak diş temizliğinde çok önemlidir. Doğru fırçalama şekli; diş etlerinden dişin bitişine doğru indirerek fırçalama hareketleriyle sağlanmış olur.Ayrıntılı  anlatım için galeri bölümünden diş nasıl fırçalanır videomuzu izleyin. Aynı alana 5-6 kez bu hareket eşliğinde fırça değecek şekilde tüm dişleri tamamlamak önemlidir. Tam bakım için diş ipi ya da diş arası fırçası kullanarak temizlik yapılmalıdır. Bu şekilde diş taşı oluşumu da engellenmiş olur. Bunun yanı sıra diş fırçası seçimi de oldukça önemlidir. Diş hassasiyeti yaşayan kişilerin buna göre bir seçim yapması gerekir.

    Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürede Bir Tekrarlanmalıdır?

    Ağız ve diş bakımı kişisel bakım için oldukça önemli bir yere sahiptir. İyi ve düzenli bir diş bakımı sayesinde sağlıklı bir dişlere sahip olmak mümkündür. Diş bakımı için sadece diş fırçalamak yeterli olmaz. Diş ipi kullanımı da bakım için oldukça gerekli olan bir işlemdir. İyi bir ağız bakım için öncelikle dişler olması gerektiği gibi yukarıdan aşağı doğru fırçalanmalı, sonradan bir diş ipi yardımıyla diş aralarının temizliğine inilerek devam edilmelidir. Bazı durumlarda fırçayla temizlik kişiler için yeterli olmaz. Bunlar genel olarak dişlerinde diş taşı oluşmuş kişilerdir.

    Bu durumda diş doktoru tarafından bir temizlik yapılması gerekir. 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmak kişiler için yeterli olacaktır. Kişinin normal zamandaki ağız bakım durumuna göre bu süre uzayabilir. Hiç diş fırçalamayan birinde diş taşı oluşmaması, sürekli fırçalayan birinin de bu durumdan kurtulamayışı gibi istisnai durumlar vardır. Genel olarak ağız ve diş bakımı yapmak sağlık açısından önemlidir.

    Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Bu işlem sonrasında görülebilecek iki ayrı problem göze çarpar. Bunlardan biri diş hassasiyetiyken diğeri de dişlerde kanama başlayabilme sorunudur. Temizlik sonrası iki üç haftalık bir süre kadar diş hassasiyeti yaşanabilir. Bunun yanı sıra, tedavi sonrası bir yan etki olarak dişlerde kanama yaşanabilir. Birkaç gün sonra, iyileşmeye başladıkça kanama azalarak duracaktır.

    Diş İpi ve Diş Arası Fırçası Faydalı Mıdır?

    Diş ipi ve diş arası fırçası kullanmak kişi için birçok avantaj sağlar. Tek başına diş fırçalamak yeterli olmayabilir. Daha sağlıklı bir ağız bakım için mutlaka diş ipinden ya da diş arası fırçasından yararlanılmalıdır. Hangisini kullanmanızın doğru olacağına  hekiminizin tavsiyesine göre karar verin. Dişlerde ve diş etlerinde en ince ayrıntısına kadar temizlik sağlarlar. Diş fırçalarının bile ulaşamadığı yerlere ulaşıp buralardaki temizliği sağlayan diş ipleri ve diş arası fırçaları mutlaka temizlik sürecine dâhil edilmelidir. Bu sayede kişiler daha sağlıklı bir diş eti yapısına sahip olur. Nefesin bile tazelenmesinde etkilidir.

    Diş Taşı İnsan Sağlığına Zararlı Mıdır?

    Tam olarak zararlıdır denmese de temizlenmesi gereken bir bakteri oluşum durumudur. Temizlenmediği takdirde diş etlerinde rastlanabilecek rahatsızlıklara sebep olabilir. Eğer diş taşları kronik bir durum haline gelirse diş etlerinde enfeksiyon oluşumuna da sebep olur. Bu da zamanla diş kökünü etkiler ve diş kaybına bile sebep olması mümkündür. Erken farkındalık bu noktada çok önemlidir.  Fark ettikten sonra mutlaka diş taşı temizliği yapılmalıdır. Düzenli olarak altı ayda bir diş muayenesi yapılması önerilir.

    Diş Taşı Ağızda Koku Yapar Mı?

    Tek başlarına diş üzerinde var olan diş taşları kokuya sebep olmazlar. Ancak beraberinde getirdikleri sorunlar doğrultusunda ağızda yoğun bir koku oluşumu yaşanabilir. Bu durum halitozis olarak bilinir. Halitozis diş eti problemlerinden ve çürük diş yapılarından kaynaklanan bir durumdur. Bu durumun oluşmasında etkili asıl sebep de düzensiz ve yetersiz ağız bakımıdır.

    Diş Taşı Temizliği Fiyatları 2021

    Bu alanda fiyatlandırma kişinin diş yapısına, mevcut diş taşı durumuna, doktorun tecrübesine göre değişiklik gösterir. Diş doktorunun ilgisi, tecrübesi ve konu hakkındaki uzmanlık bilgileri de fiyatlandırmanın değişmesinde en önemli etkenler olarak sayılabilir. Aynı zamanda kurumdan kuruma da fiyat farkları olduğu görülür. Önerilen diş taşı temizliği süresi de 6 aydır.

    İLETİŞİM BİZE YAZIN