Dişlerde meydana gelen ayrıklık, çapraşıklık ve diğer damak sorunlarının giderilmesi için uygulanan tedaviye ortodonti tedavisi denir. Özgüven eksikliği ve konuşma bozuklukluları gibi sorunlara neden olur.Ancak esas önemlisi hijyen sağlamak çok daha zor oldunğundan çürük oluşumu çok daha kolay olur.İyi temizlik yapamayan dişleri çok çapraşık kişilerde ağız kokusu problemleri de ortaya çıkar.
Gelişen ve ilerleyen teknoloji sayesinde konforlu ve mükemmel sonuçlar elde edilecek tedaviler sunulabilir. Ayrıca, ortodonti tedavisi uzun süren ancak kalıcı sonuçlar elde edilen başarılı bir tedavi tekniğidir.
Teller,braketler ve diğer teknolojik aparatlar kullanılarak sorunlar tedavi edilir. Dişlerde meydana gelen çapraşıklık insanları estetik ve fonksiyon açısından olumsuz etkiler.
Hastanın ağız ve diş yapısına göre tedavi planı belirlenir. Bu plan dahilinde hastaya belirli periyotlar ile randevu verilir. Dişlerin hareket yönüne göre işlem yapılır.
Her yaşta uygulanabilen herkese uygun bir tedavi tekniğidir. Tedavi süresinin uzun olması insanları endişelendiren bir durumdur. Ancak tedavi sonucu yüz güldürücü olduğu için sık başvurulan bir tekniktir. Genetik olarak dişlerinde şekil bozukluğu olan ve çene sorunları geçiren insanlar için büyük avantajlar sağlar.
Tedavi öncesinde detaylı bir ağız kontrolü uygulanır. İlk olarak fiziki muayene uygulanır. Bu aşamada röntgen çekilir. Dişlerin kökleri, hareket yönü ve damak içerisinde kalan köklerin olup olmadığı araştırılır. Çene yapısı dar olan hastalarda ve fazla sayıda diş oluşan kişilerde diş çekimi yapılır. Diş çekiminin yapılması diğer kalıcı dişlerin hareketinin kısıtlanmaması için gereklidir. Tedavi süresi uzun olduğu için dişlerin kaybını engellemek ve yeni çürüklerin önünü kesmek için hazırlık aşaması eksiksiz tamamlanmalıdır.
Tedavi sonrasında dişlerin bakımı düzenli yapılmalıdır. Doktor kontrollerine 6 ayda bir devam edilmeli ve aksatılmamalıdır. Ayrıca, ortodonti tedavisi estetik ve uzun süre kullanabileceğiniz dişlere kavuşmanızı sağlar. Ancak detaylı bakım yapılmadığı sürece çürük ve diş kaybının oluşması engellenemez.
Sabit ortodonti aygıtları braketler ve tpa denilen dişin iç veya dış yüzeyine yapıştırılan ya da vidalanan aygıtlardır. Bu aygıtlar her hastada takılıp çıkarılmazlar. Dişlerin istenilen yöne hareketini sağlamak için tedavi sürecinde kullanılması zorunlu olan aparatlardır. Renk ve yapım maddesi farklılıkları olabilir. Hastanın diş bozukluklarına göre seçilir.
Estetik kaygısı ön planda olan hastalar tel ve metal ürünlerin ağız içerisinde görünmesinden rahatsız olabilirler. Böyle kişiler için geliştirilen şeffaf plaklar hayat kurtarıcı tedavi tekniğidir. Son yıllarda sık tercih edilir. Tel yerine bu plaklar yardımı ile dişlerin hareketi sağlanır. Plaklara fazla yük verilemediği için dişlerin hareketi kısıtlıdır ve tedavi süresi uzar. Ancak estetik görüntü düşünüldüğünde tercih edilebilir.
Plak ve tel olmak üzere iki farklı ortodonti tedavisi tekniği bulunur.Tel tedavisinde lingual teknik denilen braketlerin dişlerin arka tarafına yapıştırıldığı teknik de çok tercih edilen estetik bir uygulamadır. Hastanın diş sorunlarına ve bütçesine göre tedavi tekniği seçilir. Tel tedavisinde dişlerin hareketi çok hızlıdır. İstenilen derecede yük verilir ve hareket sağlanır. Hangi tedavi tekniğinin kullanılması gerektiğine diş hekimi fiziki muayene sonucunda karar verebilir.
Tedavi fiyatları sabit ücretler değildir. Kullanılan materyaller, tedavi süresi, işlem öncesindeki hazırlık aşaması, hekimin tedavi maliyetleri ve kur farkı tedavi fiyatlarını değiştirir. Bu nedenle diş sorunlarınız için tedavi olmaya karar verdiğinizde önce fiyat araştırması yapmanızı tavsiye ediyoruz. Aynı ürünleri kullanarak tedavi hizmeti veren hekimlerin ücretleri arasında fiyat farkı olabilir. Bu nedenle tedavi maliyetleri araştırılmalıdır. Braket modelleri de tedavi fiyatlarını değiştiren kriterlerdir. Porselen ve estetik görüntüsü olan braketlerin maliyeti daha yüksektir. Ancak hastaların fiziki estetik kaygısını önemli ölçüde giderir. Sizlerde diş sorunlarınız için tel tedavisi yaptırmak istiyor ancak braketler nedeni ile endişe duyuyorsanız porselen braketleri tercih edebilirsiniz.
Doğuştan diş şekillerinin çarpık olması, dişlerin arasında boşluk olması ve çene darlığı gibi nedenlerden dolayı dişler kötü görünebilir. Bu görüntünün yanında çiğneme ve konuşma fonksiyonu da bozulabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve estetik bir gülüş tasarımına sahip olmak için tedavi olmak gereklidir. Protez uygulaması her hastada istenilen sonuçları vermez. Ayrıca protez uygulamaları kalıcı olmayabilir. Kişinin kendi dişlerinin korunması her zaman daha konforlu sonuçlar doğurur. Bu nedenle bu teknik tavsiye edilir.
Dişlerde şekil bozukluğunun olması, diş kaybı gibi nedenlerden dolayı aralıkların oluşması ve damak boyutunun yetersiz olması nedeni ile dişlerin üst üste binmesi gibi durumlarda ortodontist ile görüşerek ortodonti tedavisi düzenlemek gereklidir.
Tedavi süresi hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Tedavi öncesi hazırlık süreci, dişlerin çarpıklık derecesi, diş kaybının olması ve damak sorunları tedavi süresinin belirlenmesinde önemli kriterlerdir. Bu kriterler dikkate alındığında genel olarak 12-18 ay gibi bir süre tespit edilir. Bu süre uzayabileceği gibi kısalabilir. Hastanın yaşı, beslenme durumu ve genetik faktörleri de sürenin değişmesinde etkilidir.
Genel olarak 1 aylık periyotlar ile doktor kontrolüne gidilir. Bu süre içerisinde dişlerin hareketini sağlayacak işlemler yapılır. Tedavinin gidişatına göre kontrol periyotları 2 aya çıkartılabilir. Diş hekimi bir sonraki tedavinin randevusunu sizlere verir. Doktorunuzun verdiği zamanlarda mutlaka kontrole gitmelisiniz.
Tedavi sırasında şiddetli bir ağrı ve hissi oluşmaz. Dişlere uygulanan kuvvet nedeni ile ilk birkaç gün gerginlikten kaynaklanabilen hafif ağrılar oluşabilir. Başlangıçta çiğneme, konuşma fonksiyonunda sorun olabilir. Alışana kadar daha yumuşak kıvamda yiyecekler tüketilmelidir. Diş hekiminin tavsiye ettiği ağrı kesiciler ile bu ağrı tolere edilebilir.
Tedavi süresi uzun olduğu için ağız içi hijyen ve bakım büyük önem taşır. Bu süre içerisinde arayüz fırçaları kullanarak braketlerin temizliği uygulanır. Bu fırçalar kullanılmaz ise braket altında kalan yiyecekler zaman içerisinde diş çürümelerine ve enfeksiyona neden olabilir. Böyle durumların engellenmesi için günde 3 defa normal diş fırçası ile dişler fırçalanırken 2 defa da arayüz fırçası kullanılmalıdır.
Tedavi süresince doktor kontrollerine düzenli gidilmelidir. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler kullanılmamalıdır. Ağız içi hijyenine ve diş fırçalama işlemlerine dikkat edilmelidir. Doktorun tavsiye etmediği ilaçlar alınmamalıdır. Sert ve kabuklu yiyecekler tüketilmemelidir.
Ortodontik tedavide yaş sınırı yok denebilir. 55 yaş ve üzeri kişilerde uygulanan kontroller sonrasında herhangi bir kemik sorunu tespit edilmez ise ortodonti tedavisi uygulanabilir. Çene kemiğinin sorunsuz olması durumlarında hastanın yaşı ne olursa olsun mükemmel sonuçlar elde edilebilir.
Genetik faktörler, beslenme düzeni, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar, ağız ve dişlerin bakımına yeterli önemin verilmemesi ve yaşanan travmalar gibi nedenlerden dolayı problemler oluşur. Planlı ve düzenli uygulanan tedavi sonucunda bu problemler kalıcı olarak çözülür. Estetik ve dişlerin fonksiyonundan kaynaklanan sağlık sorunları sosyal ve iş hayatını da olumsuz etkiler. Uygun ortodonti tedavisi sayesinde bu sorunlar yok edilebilir.