Hareketli Diş Protezleri Hakkında Merak Edilenler
Hasta tarafından istenildiği zaman çıkarılıp takılabilen protezlere hareketli diş protezleri adı verilir. Bu protezler diş kaybı sonrasında bireylerin çiğnemeyi eskisi gibi sürdürebilmesini sağlamaktadır.
Hayat standardını oldukça yükselten hareketli diş protezleri ihtiyaca göre farklı türler içerir. Bu türler:
Tüm bu protezleri tek tek ele alıp, kimler tarafından kullanıldığını inceleyelim.
Hem yeme içme ihtiyacı hem de görünüm açısından kurtarıcı durumundadır. Ağız ve diş sağlığı her yaşta kişi için büyük önem taşır. Bazı durumlarda tek bir diş kaybı bazen de total olarak tüm dişlerin kaybı söz konusu olabilmektedir. Bu durumlarda ise devreye farklı tip protezler girmektedir. Buna da karar verecek olan kişi uzman bir hekim olacaktır.
Klasik parsiyel protezlerde tutuculuk ağızda bulunan dişlere tutunan kroşe (çengel)ile sağlanır. Hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkartılabilir. Genellikle halk arasında çengelli protez olarak da bilinmektedir. Bu çengellerin diş renginde olanları da mevcuttur.
Bu tip protezler ise birden fazla diş eksikliğinde kullanılır. Tutuculuğunu ağızda bulunan sağlam dişlere yapılan porselen kaplamalardan (kuronlar) alıp kroşesiz yani çengelsiz olan hareketli protezlerdir. Tutucu gizli olduğundan klasik protezlere göre çok daha estetiktir.
Doğal dişlerin tamamının eksikliğinde kullanılan, takıp çıkabilen apereylere tam protez adı verilir. Halk tarafından takma diş olarak ifade edilmektedir. Ve genelde herkes tarafından bilinen hareketli diş protezleri çeşididir.
İmplant tedavisi uygulanacak olan ya da var olan dişlerin tamamının çekilmesi gereken hastalarda cerrahi işlem yapılıp hemen ardından uygulanan geçici protezlerdir.
Ağızda bulunan fakat sonrasında çekilmesi planlanan dişlere veya köklere uygulanır. Tutuculuğunu protezin içinde kalan dişlere yapılan başlıklar sayesinde sağlayan hareketli protezlerdir. Bir bakıma tam protezlerle aynı görünüme sahiptir.
Hareketli protezlerin kullanıcıları açısından çok yönlü avantajları vardır. Bunları saymakta fayda var:
Her tip diş kaybına göre protez çeşidinin olması hastalar için tedaviyi mümkün kılar.değişik sayıda ve bölgelerde diş kaybı olan kişilere özel olarak tasarlanan tedavi yöntemleri sayesinde diş eksikliklerini hissetmeden uzun yıllar bu protezleri kullanabilmektedirler.
Hareketli protezlerin yapılması ölçü alındıktan sonra genelde 3,4 seans sürmektedir. Fakat bunu bir sayıda sabitlemek pek doğru olmaz. Çünkü farklı durumlar söz konusu olduğunda bu sayı artabilmektedir. Bazen protez ağıza takıldıktan sonra da birkaç seans hastaların doktora gelmesi gerekebilmektedir. Genel olarak bakıldığında hareketli diş protezleri birkaç hafta civarında tam olarak protezin bitmesi, proteze alışma süreci tamamlanır. Hastalar şunu unutmamalıdır ki protez yapım ve alışma süreci belli bir zaman gerektirmektedir.
Dişlerde işlem yapılması gerektiğinde o bölgeye lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu anestezi sayesinde doktorlar işlerini daha rahat yaparken hasta da hiçbir şekilde acı, ağrı hissetmez. Böylece lokal anestezi çift yönlü bir fayda sağlar. Ancak destek dişlerde sorun yoksa anesteziye gerek olmaz.
Protezlere alışmak her birey için farklı zaman alacaktır. Çünkü daha önceden ağızda olmayan yeni bir yapı olmuş olacaktır.Bu maddeye alışma süreci kişiden kişiye değişecektir. İlk zamanlarda tükürük bezlerinin uyarılması sonucu tükürük miktarında biraz artış olacaktır. Bu durum çok olağandır. Birkaç gün içerisinde normale dönecektir. Bir bakıma hareketli diş protezleri alışma süresi kişiye göre değişmektedir. Aslında bu protezlere alışamayan da pek yoktur. Yaşı daha ileri olan kişilerde psikolojik kaynaklı olabilmesi muhtemel uyum zorlukları olması nadir de olsa normal kabul edilmektedir.
Aslında kişilerde diş kaybı sonucunda bir konuşmada gariplik meydana gelebilir. Protezler sayesinde normal bir konuşmaya geçiş süreci başlar. Bazen protezler bazı seslerin telaffuzunda minik farklılıklara sebep olabilmektedir. Bu durum geçicidir. Uzarsa kitap okuma seansları veya değişik çıkan sesi sık sık telaffuz etme alıştırmaları ile kısa sürede bu durum ortadan kalkar. Diş kaybında meydana gelen konuşma ve telaffuz bozuklukları protezler sayesinde giderilmektedir. Sadece alışma aşamasında sorun yaşayanlar için geçerli bir durumdur. Hatta bazı hastalarda bu duruma hiç rastlanmamaktadır.
İlk günlerde hareketli diş protezleri devamlı olarak kullanılmalıdır. Fakat alıştıktan sonra gece takılmamalıdır. Böylece dokular dinlendirilmelidir. Ayrıca gece yastığa yanağın dokunmasıyla ve farklı hareketlerle protez ağızdan çıkabilmektedir. Çıkarılan protezler temiz ve ayrı bir kabın içine doldurulan suyun içine bırakılmalıdır. Böylece olası bir boyut değişikliğinin önüne geçilmiş olacaktır. Dışarıda bırakılan protezlerde deformeler meydana gelmektedir. Dışarıda unutulduğu zaman ağızda uyum problemi yaşanacağı için mutlaka doktorunuzla görüşme yapmanız gerekir. Ölçülerde herhangi bir sapma olması ağız sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Akşamları suda bekletmek protezin su ile doygunluğunu da sağlayarak rahat kullanmanızı sağlar.
Protez yapıştırıcıları tutuculuğu artırmak için kullanılabilir. Fakat sürekli bir şekilde protez yapıştırıcılarını kullanmak doğru değildir. Dokularla uyumu bozulan, deforme olan protezlerde kullanmak sakıncalıdır. Bu durum şikayetleri azaltması yerine artıracaktır. Protezlerin dokularla uyum sağlaması için ise astarlama işlemi ya da yenileme yapılabilir. Bu durumu hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir.
Sadece protez yapımıyla iş bitmez. Yeni dişlere kavuşulduktan sonra da dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlardan en önemlisi bakım ve temizliğidir. Birçok kişinin kendi dişlerini kaybetme sebebi diş bakımının yapılmaması veya kullanılan yanlış yöntemlerdir. Diş protezinin rutin bakımı diş fırçala zamanları gibidir. Günde iki kez temizlenmesi önerilir. Sonra protez çıkarılıp ağız içindeki dişler uygun bir diş fırçası ve macunuyla temizlenmelidir. Ayrıca, hareketli diş protezleri yumuşak bir fırça yardımıyla tıpkı diş fırçalar gibi temizlenmelidir. Uyku esnasında protezler ağız dışında mutlaka suda bekletilmelidir.
Bekleme suyu ise normal su olmalıdır. Kimyasal içermemelidir. Ayrıca suyun sıcaklığı normal seviyede olmalı, sıcak su kesinlikle kullanılmamalıdır. Haftada 1 defa protezler için temizleme tableti kullanılabilir. Ağızda var olan dişler içinse ağız bakım suyu kullanılabilir. Bakım dışında protez kullanımında sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Böylece protezlerin ömrünü uzatmış olacaksınız. Aşırı sert ve kabuklu yiyecekler protezin kırılmasına sebep olabilir.
Protez kullanan bir kişinin yumuşak dokular ve varsa kendi dişlerinin kontrolü için en az 6 ayda bir hekime kontrole gitmelidir. Muayene sırasında hekim yapılacak bir işlem varsa erkenden müdahale etmiş olacaktır. Ayrıca proteze bakım ve onarımı da yapılmış olacaktır. Muayene sonrası hekim alternatif bir tarih verirse buna mutlaka uyulmalıdır. Dolayısıyla; hareketli diş protezleri ile uzun yıllar rahat kullanım için doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymanız gerekir.