whatsapp
Diş Eti İltihabı

Yaşanılan ağız problemlerinden biri olan diş eti iltihabı; bakterilerin sebep olduğu, tedavi edilmesi mümkün olan diş eti hastalıkları arasında yer alır. Görülebilecek olan diğer hastalıkların başlangıç aşaması olduğu da söylenebilir. Bu durum diş kaybına da gidebilir.

    İletişim formu

    Diş eti iltihabı, kişilerin düzenli diş ve ağız bakımı yapmasıyla kontrol altına alınır. Diş ipi kullanmak da diş eti hastalıkları tedavisinde oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımı düzenli ve özenli olmadıkça bu durumun tersine dönmesi mümkündür. İltihap ilerler ve ağız içerisinde farklı alanlara yayılır.

    Diş Eti İltihabı (Gingivitis) Nedir?

    Genellikle ilk öncediş çevre dokusu üzerinde kanama ve rengin değişmesi ile başlar. İltihap ilerledikçe oluştuğu yere göre farklı özellikler gösterebilir. Bazı yerlerde ilk etapta kişi için herhangi bir sorun yaratmazken, bazı bölgelerde özellikle ön bölegede dişeti estetiğini bozduğu gibi  daha ileri seviyede kemik kaybı ile birlikte dişler sallanmaya başlayabilir. Fikir edinmek için videomuzu izleyiniz.

    Diş Eti Hastalıkları (Periodontitis) Nedir?

    Diş yapısına bakılacak olursa; diş etleri, dişlerin tutunmasını sağlayarak ağız ve diş yapısının temelini oluşturur. Bu yüzden genel olarak düzenli ağız bakımı yapmak sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Burada görülebilecek diş eti hastalıkları arasından herhangi birinin kişide ağız kokusu hatta daha ileri düzeyde diş kaybına yol açtığı görülebiliyor. Bu tür hastalıklara dişleri çevreleyen ve tutunmasını saplayan yapı olarak diş etlerinde rastlanıyor. Tüm yaş grubu kişilerde görülmesi mümkün olan bu hastalık, tedavi edilmediği zaman ağız içinde kokuya, dişlerde kanamaya, hatta diş  kayıpları gibi sonuçlara sebep olabiliyor. Genellikle ağrısız bir süreç ile ilerlediği için genellikle çok geç fark edilen bir durum oluyor.

    Diş Eti Hastalıklarına Yol Açan Nedenler Nelerdir?

    İyi bir ağız ve diş bakımıyla bu tür hastalıkların önüne geçilebildiği için, sebep olan durumun da iyi temizlenmemiş bir ağız yapısı olduğu söylenebilir. Ağız içerisinde bulunan, yeterince temizlenememiş yiyecek artıkları kişinin tükürüğüyle temasa geçtiğinde bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, dişin çevresindeki tabakalarda hasara sebep olur ve bu da peridontal hastalığı beraberinde getirir. Bu plak oluşumunun yanı sıra, kişide diş eti hastalıkları görülmesine sebep olan farklı durumlar da mevcuttur. Sigara kullanımına bağlı olarak daha sık rastlanması normaldir.

    Lösemi ve AIDS gibi bağışıklık sistemini ilgilendiren bazı hastalıklar da periodontitis görülmesinde etkili olabilir. Stres veya başka psikolojik rahatsızlık durumunda da diş etleri etkilenebilir.

    Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

    Her hastalık gibi bunun da kişi üzerinde yarattığı belli başlı durumlar vardır. Bu durumlar teşhisin konulmasında önemli rol oynar. Bu durumların başında diş eti kanaması gelir. Sağlıklı diş etleri hiçbir şekilde kanamaz. Kanayan bir diş eti varsa, bir sorun da var demektir. Bununla birlikte, diş etlerinde rastlanan şişlikler, kızarıklıklar, renk değişiklikleri, sıcak-soğuk hassasiyeti ve yoğun ağız kokusu da diş eti hastalıkları için belirtici olan etmenlerdendir. Ayrıca çiğneme fonksiyonları sırasında ağrı görülmesi de mümkündür.

    Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

    Yetersiz ağız ve diş bakımından ortaya çıkabilecek olan bu durumun tedavisi için en önemli etken de kişinin kendisi olacaktır. Kişinin düzenli ve özenli bir şekilde ağzı ve diş bakımı yapması önemlidir. Bu bakım sırasında yalnızca diş fırçası yeterli görülmez. Diş ipi kullanımı da mutlaka temizlik sürecine dahil edilmelidir. Bu şekilde bir temizlikle diş plağı oluşumu önlenebilir. Düzenli diş doktoru kontrolü de hastalık ve tedavi süreci için önemli bir rol oynar.

    Günlük ağız bakımı düzenli olarak yapmak dişlerde diş taşı oluşumunu da en az seviyeye indirecektir. Tamamen yeterli olmadığı zamanlar olsa da, koruyucu bir önlem olarak görülür. Diş fırçası ve diş ipiyle detaylı olarak ağız bölgesinde ulaşılabilecek her alanı temizlemek oluşan diş plağının yok edilmesinde önemli bir yere sahiptir.

    Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nasıl Önlenir?

    Periodontitis, diş etlerine zarar veren ve tedavi edilmediği zaman dişler için destek sağlayan kemiği yok edebilen çok ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu durumu önlemenin en basit ve etkili yolu kişi için mümkün olan en erken çağlarında kazandırılmış ve bu şekilde de devam edecek olan düzenli diş temizliğidir. İyi ve yeterli bir diş temizliği için dişleri günde en az iki kez fırçalamak ve en az bir kez  diş ipiyle bu temizliği desteklemek gerekir.

    Dişleri fırçalamadan önce diş ipi kullanılması durumunda, dişler arasında sıkışıp kalan yemek kalıntıları ve bakteriler daha etkili bir şekilde temizlenebilir. Böylelikle, kişiler üzerinde büyük sonuçlara yol açabilecek diş eti çekilmesi de denilen periodontitis için elverişli ortamlar yaratılmasının önüne geçilmiş olur. Genelde, kişiler için altı ayda bir diş doktor kontrolü önerilir. Duruma göre bu süreç on iki ay olarak da uzatılabilir.

    Diş Hassasiyeti Nedir ve Nasıl Oluşur?

    Diş iltihaplanması sonucu şişen diş etleri, diş yapısını koruma özelliğini taşımaz hale gelir ve bu şekilde kişilerin dişlerinde hassasiyet oluşur. Aynı zamanda periodontitis sonucu da zarar gören koruyucu tabaka diş hassasiyeti için zemin hazırlar.

    Diş Hassasiyeti Nasıl Tedavi Edilir?

    Bu durumu önlemek için altı ayda bir diş kontrolü şiddetle önerilir. Kişiler bunu bir rutin haline getirdiğinde, bu tarz sorunlara maruz kalmayacaklardır. Diş bakımında florlu ürünlerin kullanımı önerilir. Diş hassasiyetine iyi gelen birtakım ürünler mevcuttur. Bu ürünler hakkında diş doktorundan bilgi alınmalı ve kullanılmalıdır. Diş hassasiyeti yaşayan kişiler için yumuşak yapılı diş fırçaları önerilir. Asitli yiyecek ve içecek tüketimi bu durum için olumsuz etkiler yaratır. Kişinin kendinin yapabileceği en önemli tedavi yönteminin düzenli bir ağız bakım rutini olduğu söylenebilir.

    Diş ve Diş Eti Hastalıkları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

    Diş ve diş eti hastalıkları için en etkili yöntem doğru ve düzenli bir ağız ve diş bakımı oluşturmaktır. Ancak doğru bir fırçalama ve temizlik yöntemiyle diş plaklarının oluşumu engellenebilir. Doğru diş fırçalama yöntemi fırçayı diş köklerinden diş bitimine doğru süpürür gibi fırçalamaktır. Aynı zamanda en etkili temizlik için mutlaka fırçalamayla birlikte diş ipi kullanılmalıdır. Diş arasında oluşabilecek plaklar için etkilidir. Bunları önlemek için ara yüz bakımı uygulanmalıdır. Düzenli bir ağız bakım ile oluşabilecek olan diş plaklarının da önüne geçilmiş olur. Ancak zamanında müdahale edilmemiş, çoktan oluşmuş diş taşlarını yok etmesi de mümkün değildir. Bu bir diş doktoru kontrolünde sağlanabilir.

    Diş Eti Çekilmesi ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

    Bunların başında çene kemiğinde ve sonrasında dişlerde kayıp durumu gelir. Bunun yanı sıra, periodontitis için sebep oluşturmuş bakteriler diş eti dokusu aracılığıyla kişinin dolaşım sistemine nüfuz edebilir ve böylelikle vücudun diğer bölümleri için de bir etkilenme süreci başlaması mümkündür. Ayrıca bu hastalığın; solunum hastalıkları, romatoid artrit, diyabet ve koroner arter hastalıklarıyla da alakalı olduğu düşünülür. Diş sağlığını oldukça tehlikeye atabilecek bu ve benzeri diş eti hastalıkları için, kişinin düzenli ve doğru bir ağız ve diş bakımı yapması, bununla birlikte de düzenli doktor kontrolü sağlaması önerilir.

    İLETİŞİM BİZE YAZIN