whatsapp
Diş Dolgusu

Zaman içerisinde çürümüş ve çatlamış olan dişlerin uygun malzeme kullanılarak onarılması işlemine diş dolgusu denir.

    İletişim formu

    İşlem öncesinde diş dolgusu için hazırlık yapılmalıdır. Çürük derecesi çok fazla ilerlemeden uygulanması gereken bir işlemdir. Diş çürümesi kök kısmına kadar indiği takdirde bu işlem uygulanamaz.O zaman kanal dolgusu dediğimiz başka bir tedavi seçeneği devreye sokulur.

    Diş Dolgusu Nedir?

    Dolgu maddeleri farklılık gösterir ayrıca farklı markalara ait olduğu için işlem performansı ğda değişiklik gösterir. Ayrıca kullanılan cihazların kalitesi de dolgunun dayanma süresi ve çürüklerin tam olarak dişden uzaklaştırılması açısından çok etkilidir.

    Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

    Çürüme olan bölge derecesine göre gerekirse anestezi yardımı ile gerekmezse anestezisiz temizlenir. Temizlik işlemi dikkatli uygulanmalıdır. Aksi halde dolgu maddesi kısa süre sonra kendiliğinden düşebilir. Çürüklerin uzaklaştırılması için kliniğimizde döner başlıklı sistemlerin dışında dişe dokunmadan basınçlı özel cihazlar da sıklıkla kullanılmaktadı.İkinci aşama dişin hazırlanmasıdır.Sonrasında malzemenin uygulanması aşamaları vardır. Farklı yapıdaki dolgu maddeleri için farklı aşamalar söz konusudur .Sonuç itibari ile elde edilen dolgunun doğal diş şeklini alması ve doğal diş rengine bürünmesi gerekmektedir.Bu da yine uygun cihaz kullanmanın yanında hekimin becerisi ve tecrübesi ile doğru orantılıdır. Genellikle konforlu bir işlemdir.

    Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra kişinin diğer dişleri ile olan uyumu değerlendirilir. Bu aşamada renk ve boyut farkı dikkate alınır.Isırma düzlemi yani okluzal düzlemin uyumlanması fonksiyonel açıdan en önemli aşamadır.İşlemden sonra en az 2 saat bir şey yenilip içilmez. İlk 24 saat çok sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Kısa süreli hassasiyet hissi oluşması mümkündür.Bu geçicidir.

    Diş Dolgusu Çeşitleri

    Dolgu çeşitleri yapıldıkları malzemelere göre değişiklik gösterir. Malzemenin sertliği ve uygulanma metodu ,dolgunun ne kadar süre kullanılacağı gibi etmenlere göre en uygun teknik ve madde seçimi yapılır. Bu nedenle dolgu yaptırmaya karar verdiğiniz de diş hekiminize hangi dolgu çeşidini yapacağını mutlaka sormalısınız.  Kalitesiz malzemelerden üretilen dolgu çeşitleri hem insan sağlığını tehdit eder hem de maddi kayıplar yaşanmasına neden olur. Bu nedenle kaliteli ve insan vücudu ile tam uyum sağlayabilecek dolgu çeşitleri tercih edilmelidir.

    Diş Dolgusu Kimlere Uygulanır?

    Düzenli diş fırçalamama, sert ve kabuklu yiyeceklerin ısırılması sonucu dişin kırılması ve zaman içerisinde dişlerin deforme olması gibi nedenlerden dolayı diş bütünlüğü bozulan kişilere diş dolgusu uygulanır. İşlem sonrası dişin eski görüntüsü ve fonksiyonu geri kazandırılır. Diş kaybı kök kısmına kadar inen kişilerde dolgu işlemi yeterli değildir. BU nedenle dişteki kaybın derecesi bu tedavi için önemlidir.

    Altın Dolgular

    Laboratuvar ortamında hastaların özel isteği ile yapılan dolgu çeşidine altın dolgu denir. Hazır bulunan ürünler değildir. Sadece kişiye özel olarak uygulanır. Altın yapısı nedeni ile ömür boyu dayanıklı olan bir yapıdadır. Diş ve çevre dokularıyla dost geçinen bir malzemedir. Yapım malzemesinin maliyeti ve estetik olmaması nedeni ile günümüzde tercih edilmemektedir.

    Amalgam Dolgu Nedir?

    Uzun yıllardır kullanılan, halk arasında gri ya da gümüş dolgu olarak da bilinen dolgulardır. Belirli oranda cıva kullanılarak elde edilen dolgu malzemesidir. Çok dayanıklı olarak bilinir. Yiyecek ve içeceklere karşı dayanıklıdır. Ortalama kullanım ömrü 5 senedir. Cıva metalinin insan vücudunda toksik etki yaptığı araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Bu nedenle son yıllarda çok sık kullanılan bir malzeme değildir. Diş minesinin rengini siyah yansıttığı için estetik değildir.

    Kompozit Dolgu Nedir?

    Doğal diş rengine en yakın olan dolgu çeşitleridir. Dolgu uygulandıktan sonra kişinin kendi dişiden ayırt edilmesi mümkün değildir. Çürükler temizlendikten sonra dolgu malzemesi direk oluşan boşluğa yerleştirilir. Büyük boşluklar için uygun bir malzeme değildir.  Her hasta için uygun bir teknik olarak kabul edilmez. Diş hekimleri gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hasta uygun ise bu dolgu çeşidini tavsiye eder.

    Cam İyonomer Dolgu Nedir?

    Çocuk hastalarda kalıcı yetişkin hastalarda geçici olarak kullanılan dolgu çeşididir. Yapılan araştırmalar sonucunda herhangi bir toksik etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır. Hamilelere de uygulanabilen bir dolgu çeşididir.

    Diş Dolgusu Fiyatları 2022

    Kişinin kendi dişlerini olabildiğince  koruyan dolgu tedavisinin maliyetleri sabit değildir. Kullanılan dolgunun kimyasal özellikleri,doldu maddesinin markası, hekimin tedavi ücretleri, çürüğün derecesi, işlem süresi, kliniğin bulunduğu konum ve hekimin tercih edilme sıklığı yani uzmanlığı işlem fiyatlarını değiştirir. Bu nedenle diş dolgusu yaptırmaya karar verdiğinizde önce fiyat araştırması yapmalısınız. Uygulanacak dolgu  sayısı yine fiyatları etkileyen bir kriterdir. Klinik seçimi yaparken doktorun başarısı, komplikasyon riski oranı ve daha önceki hastaların memnuniyet derecesi dikkate alınır. Bu kriterler doğrultusunda hekim tercihi yapılmalıdır. Yanlış tedaviler diş ve diş eti problemlerine neden olabilir. Çok daha ekonomik gözüken tedaviler konusunda dikkatli olmak gerekir. Kısa süre sonrasında daha kısa ömürlü olabilir,düşebilir,ağrı olabilir,rengi kısa sürede bozulabilir,sekonder çürük dediğimiz altta tekrar çürük oluşturabilir.Tüm bu komplikasyonlar dolguyu tekrar yaptırmayı gerektirdiği takdirde daha pahalıya malolacaktır.Fiyattan daha ziyade doktorun beceri ve bilgisini göz önüne alarak karar vermenizi öneririz.

    İnley-Onley-Overlay Porselen Diş Dolgusu

    Diş çürüme oranı büyük ancak bütün dişe kron kaplama yapmaya gerek duyulmayan diş sorunları için tercih edilen bir tekniktir. Diğer dolgu çeşitleri gibi hemen klinik ortamında uygulanamayabilir. İşlem öncesinde hastanın ağız içinden ölçüsü alınır. Çürüğün boyutu değerlendirilir. Bu ölçülerde dolgu laboratuar ortamında dijital veya geleneksel olarak hazırlanır. İkinci seansta dolgu yani restorasyon dişe yapıştırılarak,okluzal düzenlemer yapılır. Estetik açıdan uygulanabilecek en etkili sonuç veren diş dolgusu işlemlerinden biridir. Kullanılan malzeme çeşitli seramik karışımlarından oluşur. Kişinin diş rengine ,defektin boyutuna göre uygun karışımda seramikler seçilir. Tamamen doğal bir görüntüye sahiptir. Porselen dolgu olarak bilinir. Seramik malzeme uygulandığı için ömür boyu kullanılabilir.

    Dolgu Yapım Aşaması

    Dolgu tedavisi dört aşamada gerçekleştirilir. Tüm aşamalar hassas ve titiz bir çalışma gerektirir. Dolgu malzemesinin uzun süre kullanılması ve işlem yapılan dişte hassasiyet oluşmaması için bu aşamaların eksiksiz tamamlanması önemlidir. Birinci aşama fiziki muayene ve gerekli ise röntgen çekilmesi işlemidir. İlk olarak hekim tarafından detaylı bir muayene uygulanır. Muayene sonrasında gerekirse röntgen çekilir ve dişin iç ve dış kısmında var olan çürük tam olarak tespit edilir. Uygulanan tespitler neticesinde ne kadar dolgu malzemesi kullanılması gerektiği belirlenir.

    İkinci aşama lokal anestezi uygulamasıdır. Hastanın konforlu olması ve herhangi bir acı hissetmemesi için anestezi işlemi uygulanır. Minimal çürükler için anestezi uygulanmasına gerek kalmayabilir. Ancak hastanın endişesini gidermek için tüm işlemlerde tavsiye edilir.Üçüncü aşamaya geçmeden önce kliniğimizde rubber dam tekniği uygulaması yapılır.Bu teknikte sadece tedavisi yapılacak diş açıkta kalacak şekilde silikon bir örtü ile ağız içi korumaya alınır.Ağız içine kaçabilecek yabancı maddelerden koruduğu kadar ,çevre dokuları da korur.Ağız içine başka madde temas etmediği için hem sağlıklıdır hem de bulantı refleksine engel olması bakımından kullanışlıdır.Buna izolasyon denir.Üçüncü aşama temizlik aşamasıdır. Çürük bölge diş minesinden tamamen çıkartılır. Sağlam tabakaya gelene kadar mutlaka detaylı bir şekilde arındırılmalıdır. Bu işlem titiz bir şekilde uygulanmaz ise dolgu malzemesi bir süre sonra diş minesinden ayrılır ve düşer.

    Son aşama dolgu malzemesinin yapıştırılmasıdır. Belirlenen diş boşluğuna dolgu malzemesi yerleştirilir. Macun kıvamında bulunan malzeme dişin şekline göre şekillendirilir ve dondurulur. Teknolojinin ilerlemesi sonucunda diş dolgusu ömür boyu sorunsuz ve kişinin kendi dişi gibi kullanılabilir. Dişin görüntüsünde ve fonksiyonunda herhangi bir sorun oluşturmaz. En önemli kısım dolgu bittikten sonra yapılması gereken okluzal uyumlama dediğimiz ırsırma yüzeylerinin düzenlendiği kısımdır.

    Dolgu Diş Kullanımı

    Dolgu dişlerde temel amaç dişin bütünlüğünü geri kazandırarak tam fonksiyon ile kullanılabilmesini sağlamaktır. Kişinin konuşma, ısırma ve çiğneme fonksiyonunda herhangi bir sorun oluşturmaz. Özellikle ısırma fonksiyonu sırasında hassasiyet oluşmaz. Ancak var olan çürük bölge tam anlamı ile temizlenmediği taktirde rahat bir kullanımdan söz edilemez.

    Diş Dolgusu Fiyatları

    İşlem maliyetleri hizmet veren kliniğe göre değişiklik gösterir. Bu nedenle işlem yaptırmaya karar verdiğinizde fiyat performans karşılaştırması yapmak isteyebilirsiniz. Ancak önceliğiniz her zaman kaliteli hizmeti  ederi fiyatında almak olmalıdır. Tecrübeli hekim tarafından kaliteli malzeme kullanılarak uygulanan diş dolgusu konforlu bir şekilde kullanılabilir.

    İLETİŞİM BİZE YAZIN