whatsapp
Diş Çekimi

Dişlerin kökü ile birlikte damaktaki kemiğin içerisinden tamamen çıkartılması işlemine diş çekimi denir. Damaktaki kemik içerisinde dişe ait herhangi bir parça bırakılmadan çıkartılması gerekir. Diş, soket denen yuvasından tamamen ayrılır.

    İletişim formu

    Çürüklerin meydana gelmesi, diş kökünde yaygın iltihabın oluşması sebebiyle kanal endikasyonun olmadığı durumlarda, diş fazlalığı nedeni ile çene kemiğinde fazlalıkların meydana gelmesi ve travma gibi nedenler yaygın diş çekimi nedenleridir.

    Diş Çekimi Nedir?

    Hekimlerimiz kişinin durumuna göre çeşitli anestezi seçenekleri sunabilirler.Lokal, genel veya sedasyonlu lokal anestezi tekniklerinden herhangi biri tercih edilebilir.Diş hekimi veya cerrah tarafından çekim işlemi yapılır.

    Diş Neden Çekilir?

    Dişler farklı nedenlerden dolayı çekilebilir.Diş çekimi seçeneği en son başvurulan tedavi seçeneğidir.Dişlerin kurtulamayacak şekilde hasar görmüş olması veya periodontal sorunlardan dolayı sallanıyor olması en sık nedenlerdir.Bunun yanı sıra yirmilik dişlerin sürmesinde sıkıntılar olması da çekim nedenidir.

    Diş Çekimi Nasıl Uygulanır?

    İlk olarak anestezi işlemi uygulanır. Dokuların uyuşması için bir süre beklenir. Dişler uygun aletlerin yardımı ile ş ileri ve geri olmak üzere oynatılır. Bu aşamada dişin özelliğine göre tek parça ya da fazla sayıda parça ile birlikte çekim işlemi gerçekleştirilir. İşlem sonrasında hafif dereceli kanama meydana gelmesi söz konusudur. Çekim sonrası meydana gelen oyukta kan pıhtısının sağlıklı olması için  bu oyuğa kısa süreli pamuklu bezle tampon yapılır.

    Diş Çekimi Ne Zaman Gereklidir?

    Dişlerin çürümesi, dişin büyük bir kısmının kırılması damak yani kemik sorunlarının oluşması, enfeksiyonun diş etinden diş sinirlerine inmesi durumlarında diş çekimi gereklidir.

    Diş Çekimi Öncesi Hazırlık

    Tedavi öncesinde bazı hazırlıklar yapılmalıdır. Sağlıklı bir çekimin gerçekleştirilebilmesi için bu hazırlıklar eksiksiz tamamlanmalıdır. İlk olarak röntgen çekimi ile diş kökü incelenir. Kök sayısı ve büyüklüğü görülür. Enfeksiyon olan dişlerde hemen çekim yapılmaz. Antibiyotik kullanımı sonucunda enfeksiyon kurutulur ve çekim işlemine sonra devam edilir. Minimum düzeyde de olsa enfeksiyon varlığı dolaşım sistemini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu kriterler tamamlandıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilir.

    Diş Çekme Nedenleri Nelerdir?

    Her hastanın diş tedavisi olma nedeni farklıdır. Çekim için sık görülen nedenleri sıralarsak:

    • Ağız içerisinde düzeni bozan fazla sayıda dişlerin olması ve ortodontik analiz sonucu çekimlerine karar verilmiş olması
    • Yirmilik dişlerin çıkması ile birlikte hayatı etkileyen şiddetli ağrının oluşması
    • Diş sıkma ve gıcırdatma gibi olumsuz durumlar sonrasında dişlerin kemik rezorbsiyonu sonucu sallanması

    İlerleyen ve erken müdahale edilmeyen diş eti hastalıkları da diş çekiminin temel nedenleri arasında yer alır. Çürük dişler kötü ağız kokusuna ve ilerleyen sağlık sorunlarına neden olabilir.

    Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi

    İyileşme süreci hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Hastanın uyguladığı bakım, dişte var olan sorun, çekim süresi, anestezi tekniği ve hekimin tecrübesine göre değişiklik gösterir. Çekim sırasında hekimler dokuya saygılı davranır ve mümkün olan en kısa sürede işlemi tamamlarsa doku hasarı minimum seviyede olur ve iyileşme süresi hızlanır.

    Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Komplikasyon gelişmesini engellemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Çekimden sonraki ilk 2 saat herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Doktorun uyguladığı tampon kanamayı engellediği için belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler yara iyileşmesini geciktirdiği için kullanılmamalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar doktorun önerdiği süreye kadar alınmamalıdır.

    Diş Çekimi Kuvvet Gerektirir Mi? Bu Bakımdan Kadın ve Erkek Diş Hekimleri Arasında Fark Var Mıdır?

    Uygulanan her tedavinin bir tekniği ve bu teknik için gerekli olan teknolojik aletleri vardır. Hastanın konforunu sağlamak, iyileşme sürecini kısaltmak ve komplikasyon geliştirmemek için doğru teknikle kuvvet uygulamadan diş çekimi gerçekleştirilmelidir. Uygun aletler kullanarak doğru alanlardan kesi atılması halinde diş kökü yuvasında kolayca çıkartılır. Aşırı bir güç uygulanmasına gerek yoktur. Bu nedenle kadın ve erkek diş hekimleri arasında bir fark bulunmamaktadır.

    Tam tersine güç uygulanmasının çene eklemine ve kemiğine zararları dokunacaktır.

    Çekim Sırasında Diş Neden Kırılır?

    Dişlerin kırılma nedenleri farklıdır. Birçok nedene dayalı olarak kırılmalar meydana gelebilir. Gözle görülmeyen diş çürüklerinin olması, beslenme yetersizliği, düzenli diş fırçalanmaması ve diş çekimi sırasında fazla güç uygulanması gibi nedenler ile kırılabilir. Enfekte olmuş  ve zarar görmüş dişlerin yapısı kırılgandır. Bu dişlere baskı uygulaması kırılmalarına ve parçaların oluşmasına neden olur. Özellikle kök kısmından kırılan dişlere dikkat etmek gerekir. Damak içerisinde kök kalmaması için detaylı incelenmelidir.

    Diş Çekimi Korkusunu Yenmek İçin Neler Yapılabilir?

    Genel olarak diş hekimlerine ve diş tedavilerine karşı yaygın bir fobi söz konusudur. Özellikle ağız içerisine uygulanan müdahaleler insanları korkutur. Diş hekimi ile ön görüşme yaparak ileri teknolojik teknikler hakkında bilgi alınmalı ve korkuya yol açan tüm soruların cevapları öğrenilmelidir. Bu aşamada aklınıza takılan sorunların cevaplarını almak kişiyi rahatlatabilir. Ayrıca, diş çekimi korkusu nedeniyle ertelemek daha fazla sayıda diş kayıplarına sebebiyet verebilir. Bu durumları yaşamamak için düzenli hekim kontrolüne gidilmelidir.

    Çekim Öncesi Yapılması Gereken Şeyler Nelerdir? Da

    Antibiyotik kullanımı gereken enfeksiyon varlığında hekim reçetesiyle düzenli olarak belirtilen süre kadar alınmalı ve randevu verilen güne kadar kullanılmalıdır.İşlem öncesinde röntgen çekilerek diş kökleri incelenmelidir. Kanama pıhtılaşma bozukluğu gibi hastalıkları olan kişiler bu rahatsızlıklarından doktoruna bahsetmelidir. Vcudun başka bölgelerini ilgilendiren rahatsızlıklar da çekim için kontraendikasyon oluşturabilir.Diş hekimleri bunlar için o konunun uzmanı hekimlerden konsültasyon ister ve ona göre ön hazırlık yaparlar.

    Diş Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?

    Dişlerde meydana gelen çürükler her zaman gözle görülür boyutlarda değildir. Diş hekimlerinin tedavilerde öncelikli tercihi kişinin kendi dişini korumaktır. Bu nedenle diş çekimi işlemine her zaman  son aşamada başvurulur. İlk olarak dişlerin kurtulması esas alınır. Dolgu ve diğer tedavi teknikleri kullanılır. Kurtulması mümkün olmayacak halde hasar alan dişlerin daha fazla zarar ortaya çıkarmaması için çekim işlemi kaçınılmaz bir tedavidir. Basit gibi görünen diş çürükleri içerdikleri yoğun enfeksiyonu kan dolaşımına katabilir.Böyle durumlarda istenmeyen  etkiler ortaya çıkar. Bir diş yüzünden genel sağlığı tehdit eden bulgularla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz.

    Diş Çekimi Ağrılı Bir İşlem Midir?

    Anestezi ve bazen sedasyon sayesinde yüksek konforda çekim işlemlerinin yapılması mümkündür. Ağrısız ve rahat bir tedavi almak için başarılı ve yeni teknolojik aletlere sahip olan klinikler tercih edilmelidir. Diş hekiminin başarısı ve el tecrübesi de ağrı hissinin azalmasını büyük oranda destekler. Bu nedenle hekim ve klinik seçimi konusunda iyi araştırma yapılmalıdır.Diş kökleri bir bütün halinde sinir hattı boyunca yayılır. Bir kökte yer alan enfeksiyon zaman içerisinde diğer köklere de sıçrayabilir.

    Ağrı oluşacak korkusu ile birden fazla diş geri dönüşü olmayacak şekilde kaybedilebilir. Bu nedenle gelişen anestezi teknikleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu teknikler hastaların herhangi bir ağrı ve acı hissetmeden diş çekimi yaptırması için geliştirilmiştir.

     

    İLETİŞİM BİZE YAZIN