Diş minesi üzerindeki veya iç yapısındaki değişik renklenmelerin uygun tedaviler ile giderildiği kozmetik müdahaleye diş beyazlatma denir. Bu tedavi tekniğinde kişinin kendi diş rengi belirlenir. Genetik olarak kişinin diş rengi tam anlamıyla beyaz olmayabilir.Uygulanan tedaviyle bu rengin en zından 2 ton açılması hedeflenir.
Diş beyazlatma tedavisinde sanıldığının aksine birden fazla metod uygulanabilir.Hangi yöntemin kullanılacağına kişinin mevcut olan diş yapısına ve rengine bakılarak karar verilir.
Estetik gülüş tasarımı yapılırken beyazlatma çeşitli evrelerde kullanılabir.Kadın ve erkeklerin son yıllarda en sık yaptırdığı diş beyazlatma tedavisi tek başına da çok yaygın şekilde uygulanabilir.Estetik gülüşe sahip olmak isteyen herkes bu tedaviden faydalanabilir.
Tedavi genel anlamda iç beyazlatma ve dış beyazlatma olarak 2 farklı alanda uygulanır .Hangi katmanlara kadar beyazlatılacağına hekim kişinin diş yapısına ve rengine göre karar verir. İlk aşamada çıkartılabilen tüm lekelerin çıkarılması için diş taşı temizliği uygulanır.Beyazlatma işlemi için dişler hazır hale getirilir. Dişin dış kısmına cila işlemi yapılır. Daha sonra diş tonu belirlenir. Bu aşamada fotoğraflama yapılır ve hastanın onayı alınır. Belirlenen diş tonuna hasta onay verirse doktor tarafından diş üzerine beyazlatıcı ajan sürülür.Hekimin tercihi olan yöntemle beyazlatma ışık,ısı veya lazer ile sağlanır. İşlem süresi ortalama 45 dakikadır. Aynı gün içinde 15-20 dakikadan oluşan 2 veya 3 seans uygulama yapılabilir.
Ev tipi beyazlatma, ofis tipi beyazlatma ve kombine beyazlatma olmak üzere üç farklı teknik kullanılır. Kişiye özel hazırlanan beyazlatma plakları ile işlem yapılmasına ev tipi beyazlatma denir. Plak içerisinde etken madde içeren jeller vardır.Bu plak genellikle gece yatarken takılıp sabah çıkartılmak üzere ortalama sekiz on saat boyunca diş üzerinde kalır. İstenilen beyazlık derecesine ulaşmak için doktorunuzun önerdiği gün kadar uygulanmalıdır.Ofiste diş beyazlatma tekniğinde lazer tedavisi ve değişik ısı ve ışık kaynakları kullanılır. Diş minesinin üzerine sürülen beyazlatma jeli lazer ışınları veya diğer aktifleştirici etkenlerle aktif hale getirilir.
İşlem süresi ortalama bir saattir. Tek seansta mükemmel sonuçlar elde edilir. Kombine diş beyazlatma tedavisinde klinikte işlem yapıldıktan sonra ev tipi tedavi yöntemi ile desteklenebilir. Ofis tipi beyazlatma uygulama açısından daha pratik ve etkilidir.
Tedavi için kullanılan jellerin bazıları dişlerin yüzeyinde aşınmalara neden olabilir. Bu aşınmalar minimum derecededir.Sıcak ve soğuk içeceklerin tüketilmesinde hassasiyet oluşabilir. Bu hassasiyet yirmi dört saat içinde kendiliğinden geçer. Geçmemesi durumunda işlemi yapan diş hekimine muayene olmak gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda beyazlatma tedavisinin ciddi bir yan etkisi olmadığı görülmüştür.
Tecrübeli diş hekimi tarafından uygun teknikler kullanarak uygulandığı sürece herhangi bir yan etkisi yoktur. Nadir de olsa görülebilecek yan etkileri sıralayacak olursak:
Sıraladığımız bu yan etkilerin görülme olasılığı uygulayıcıya bağlı olarak çok düşüktür.Dehidratasyon yaklaşık bir hafta içinde geriye döner,dişler kaybettiği suyu geri kazanır. Opak görüntü,suyun geri kazanılması ile birlikte şeffaf ve parlak bir hal alır. Diş renginin grileşmesi kullanılan jelin uygunsuz olması veya bazı diş yapılarına bağlı olarak meydana gelebilir. İşlem öncesinde hekimlerimiz tarafından tüm olasılıklar hakkında bilgi verilir.
Genetik olarak sarı tonlarda ve gri diş rengine sahip olunması veya zamanla sigara, çay ve kahve gibi ürünlerin çok sık tüketilmesi ile diş renginin koyulaşması veya estetik kaygıların ön planda olması ile gülüş tasarımına ihtiyaç duyulması sonucu kişide meydana gelen öz güven eksikliğinin giderilmesi amacıyla diş beyazlatma tedavisi uygulanır. Son yıllarda moda haline gelen gülüş tasarımı tedavisi farklı tedavilerin kombinlenmesi ile oluşur. Gülüş tasarımı denildiğinde akla ilk gelen işlem beyaz dişlerin kazanılmasıdır. Estetik kaygıların yaşandığı günümüzde yüz estetiğinin en önemli parçası dişler ve ağız yapısıdır.
Diş şekli ne kadar düzgün olursa olsun diş rengi koyu olduğu sürece estetik görüntüden söz edilemez. Bu nedenle diş renginden mutlu olmayan ve daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen diş beyazlatma tedavisinden faydalanabilir.
Beyazlatma için yapılan işlemlerde dişlerin yüzeyine minimal işlemler uygulanır. Hafif dereceli baskılar ile yüzeysel plaklar kaldırılır ve renk tonu ayarlanır. Bu nedenle işlem sonrasında mine tabakasının incelmeme sağlanır. İlk 24 saat hassasiyet oluşması normaldir. Bu sürenin sonunda hassasiyet problemi ortadan kalkar. Ayrıca, diş beyazlatma tedavisi hakkında bilinen en büyük yanlış ,hassasiyet sorununun kalıcı olduğudur. İşlem öncesinde hekimlerimiz detaylı bilgi verecektir.
Diş minesi genetik olarak dayanıklı ve kolay aşınmayan bir yapıdadır. Bu nedenle beyazlatma tedavisi gibi yüzeysel tedaviler sonucunda yapısı kolay kolay bozulmaz. Bu nedenle beyazlatma işlemi yaptırmak isteyip diş yapısının bozulacağından korktuğunuz için karar veremiyor olabilirsiniz.Bu tür hasarlar tecrübeli bir hekimin doğru tekniği kullanması sayesinde kolay kolay oluşmazlar.
Dişin en dış katmanında mine tabakası bulunur. Bu tabaka gördüğümüz gibi pürüzsüz ve bütün bir tabaka değildir.Micro olarak incelendiğinde delikli ve pürüzlü bir katmandır. Sigara, çay, kahve ve tüketilen diğer renkli gıdalar bu mine tabakasının delikleri arasında girer. Yeterli temizlik ve bakım uygulanmadığı taktirde diş yüzeyinin rengi zaman içerisinde koyulaşır. Erken dönemde müdahale edilmeyen renk değişimleri sadece fırçalama tekniği ile giderilemez. Dişin iç tabakasına kadar ulaşan koyu halkalar lazer ışını gibi teknikler ile giderilebilir.
Son yıllarda artan yoğun talepler neticesinde beyazlatma tedavisi hizmeti veren kurumların sayısı artmıştır. Klinik sayısının artması hizmet kalitesinin düşmesine neden olmuştur. Detaylı araştırma yaparak tedavi merkezi seçimi doğru yapılmalıdır. Kaliteli bir klinik olması yetmez,çalışan hekimlerin eğitim ve tecrübe seviyeleri de incelenmelidir.İnceleme sonucunda hekime güven duyabilmişseniz diş beyazlatma tedavisi yaptırabilirsiniz.
Alanında uzman hekimler dişin ihtiyacını ve diş yapısı için gerekli olan doğru malzemeyi çok iyi bilir. Bu nedenle diş temizlerken ve beyazlatırken diş dokularının sağlığını korur.
Hizmet veren kliniklerin tedavi imkanları, kullandıkları aletleri ve hekim kalitesi birbirinden farklıdır. Bu nedenle tedavi ücretleri de aynı değildir. Beyazlatma işleminin kaç seans uygulandığı, diş hekiminin bu alanda tanınmış olması, kullanılan ürünlerin kalitesi, işlem için gerekli olan personel sayısı, hastanın diş yüzeyinde var olan plakların derecesi ve piyasa değerleri göz önüne alınır. Uzun yıllar kalıcı ve bembeyaz diş görüntüsüne sahip olmak için kaliteli hizmet sunan klinikleri tercih etmelisiniz. Kliniğin daha önce verdiği tedavi sonuçları incelenmeli ve eski hastalarının yorumları mutlaka değerlendirilmelidir. Sıraladığımız bu kriterlere dikkat ettiğiniz sürece kaliteli diş beyazlatma tedavisi olabilirsiniz.