Yirmi yaş sürecinde çıkan ve genellikle çene kemiğine zarar veren dişin çekilmesi işlemine yirmi yaş diş çekimi denir. Bu dişin çekilmesi için 2 farklı teknik vardır. Birinci ve en sık kullanılan teknik standart diş çekim tekniğidir. İkinci yöntem ise cerrahi müdahale ile uygulanan tekniktir. Hangi tekniğin kullanılması gerektiğine panoramik röntgen çekerek gerekirse tomografi de alınarak hekim karar verilir.
Diş gömülü değil ise standart çekim tekniği kullanılır. Ancak gömülü dişler çene cerrahı tarafından cerrahi teknik ile çekilir. Bu kapsamda; yirmi yaş diş çekimi uzmanlık isteyen bir tedavidir.
Yirmi yaş dişleri genel olarak üzerinde kemik ve diş eti bulunması nedeni ile gömülü halde kalır. Gömülü dişler belirli bir süre sonra çene kemiğinde iltihaplanmaya ve şiddetli ağrıya neden olurlar. Bu nedenle bu dişlerin mutlaka çekilmesi gerekir. Lokal anestezi altında çekim yapılır.
Cerrahi teknikte ilk önce diş etine kesi atılır. Atılan bu kesiden forseps ile kemik içine girilir ve diş bağlı bulunduğu soket kısmından çıkartılır. Anestezi ile birlikte ortalama 20 dakika gibi bir sürede tamamlanır. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş atılır. Bu dikişler bir hafta sonunda çıkartılır. Bu süre zarfında hasta dikkatli olmalıdır.
Çekim sonrasında enfeksiyon ve komplikasyon riskini en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak diş hekiminin bu alana bıraktığı tampon en az 30 dakika kadar bekletilmelidir. Kanamanın kontrolü ve artmaması için tampon şarttır. Ağrını azaltılması ve şişliklerin engellenmesi için 6 saat boyunca aralıklı olarak buz uygulaması yapılabilir.
Standart diş çekimi sonrasında ağrı daha fazla hissedilirken cerrahi teknikte minimum seviyededir. Cerrahi müdahale doku hasarının en az gerçekleşeceği şekilde planlanmalıdır. İşlem süresi genelde kısadır. Çekim işlemi sonrası da doktorun reçete ettiği ağrı kesici ve diğer ilaçlar kullanılabilir.
Diş çekimi ücretleri sabit ücretler değildir. Yirmilik dişi çıkan ve ağrı oluşturan kişiler hekim tercihi yaparken fiyat kriterini en son nokta olarak düşünmelidir. Oluşan ağrı ve yanlış çekim sonrasında meydana gelebilecek sorunlar büyük kayıplar yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle yirmi yaş diş çekimi için ilk önce uzman bir hekim tercihinde bulunmalısınız.
Gömülü olmayan ve normal dişler gibi diş etinden yüzeye çıkan yirmilik dişler için kullanılan bir tekniktir. Standart dişlerin çekimi gibi gerçekleştirilir. Kemiğe herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
Diş çekimi yapıldığında ağız içerisinde bir boşluk oluşur. Ağız bakımına dikkat edilmemesi ve doğru diş fırçalanmaması sonucunda bu alanda iltihaplanma olabilir. Özelikle çekimden 2 gün sonra iltihap oluşumu ortaya çıkar. Diş etinde şişme, çekim alanında beyaz plak oluşumu ve geçmeyen ağrı iltihap oluşumunun belirtileridir. Bu sorunlar ile karşılaşırsanız doktorunuza giderek uygun görürse antibiyotik tedavisine vakit kaybetmeden başlamalısınız. Ayrıca, yirmi yaş diş çekimi sonrasında iltihaplanma sigara içenlerde daha fazla görülebilen bir durumdur.
Diş çekimi sırasında diş eti kesilir. Doku bütünlüğü bozulur. Diş köklerini besleyen kılcal damarlar zarar görür. Bu nedenle özellikle ilk 24 saat kanama olması normaldir. Bu kanama bazı vakalarda 5 gün sızıntı şeklinde olabilir. İşlem öncesi kan sulandırıcı kullanan kişiler, işlem sonrasında sürekli tükürme refleksinde bulunanlar, sigara içenler ve alkol alanlarda kanamanın oranı artar. Bu nedenle kanama ile ilgili hekiminizden detaylı bilgi almalısınız. Diş çekimi sonrasında hekim tarafında uygulama alanına sıkı tampon yapılır.
Bu tampon yaptığı basınç ile kanamanın şiddetini azaltır ve kanın pıhtılaşmasın ı sağlar. Tampon fazla ıslandıysa yedek gazlı bez ile tampon işlemine devam edilebilir. İlk 24 saat sonra kanama kontrol altına alınabilir. Cerrahi teknik ile yirmi yaş diş çekimi uygulanırsa kanama minimum oranda gerçekleşir.
Sigara içerdiği zararlı maddeler nedeni ile yara iyileşmesini geciktirir ve dokuların kanlanmasını engeller. Diş çekimi sonrasında hafif dereceli olsa da bir kanama meydana gelir. Sigara kanamanın artmasına ve yaranın geç kapanmasına neden olur. Sigara kullanan kişiler diş çekiminden sonra kesinlikle sigara içmemelidir. Ayrıca emboli ve enfeksiyon riskinin artmasına da neden olabileceği için uzak durulmalıdır.
Diş çekimi çene kaslarını ve kemiğinin etkileyen bir tedavidir. Çiğneme ve ısırma refleksini geçici olarak bozar. Ayrıca çekimden hemen sonra çene fonksiyonunun kullanılması hastanın hissettiği ağrı ve acının artmasına neden olur. Cerrahi teknik ile çekim yapılmış ise kanamayı artırır ve dikişlere zarar verir. Bu nedenle dokunun kendini onarmasına zaman yaratabilmek için en az 2 saat sonra bir şeyler yenilip ve içilmelidir. Bu gıdaların da neler olacağına doktorunuz karar verebilir.
Diş çekimlerinde görülen en büyük komplikasyon enfeksiyon gelişmesidir. Bu kapsamda; yirmi yaş diş çekimi sonrasında da her zaman bir iltihap şüphesi vardır. Bu nedenle diş hekimleri çekim öncesinden hastalarına antibiyotik tedavisine başlar. Doktorun reçete ettiği antibiyotik düzenli bir şekilde kullanılırsa işlem sonrasında herhangi bir iltihap gelişmesi söz konusu değildir. Ayrıca çekim sonrasında beslenme düzenine dikkat edilmesi ve ağız hijyeninin tam anlamı ile sağlanmasıyla yine iltihap şüphesi ortadan kaldırılmış olur.
Diş çekiminden en az 2 saat sonra yemek yenilebilir. İlk öğün ılık ve sert olmayan gıdalar tüketilmelidir. Dürün gibi ısırılması gereken besinler tüketilmemelidir. Özellikle cerrahi müdahale sonrasında çiğneme ve ısırma fonksiyonuna gerek kalmayacak püre formunda besinler tüketilebilir. Kanama durduktan ve ağrı azaldıktan sonra çene rutin fonksiyonunda kullanılabilir. Ayrıca yirmi yaş diş çekimi standart dişlerin çekimine göre biraz daha karmaşık olduğu için daha fazla dikkat edilmelidir. Doktorunuzun tavsiye etmediği besinleri tüketmekten uzak durmalısınız.
Tedavi sonrasında herhangi bir enfeksiyon ve komplikasyon gelişmediyse şişlik 1 günde kendiliğinden geçer. İşlem sonrasında doktorun önerdiği gibi düzenli buz uygulaması yapılır ve hekimin tavsiyelerine dikkat edilirse günlük hayatı etkileyecek derecede bir ödem gelişmez. Ancak enfeksiyon oluşur ve buz uygulaması yapılmaz ise komplikasyon meydana gelir ve 1 hafta süren şişlik oluşabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden hemen diş hekimine başvurulmalı ve enfeksiyon derecesi incelenmelidir.
Diş çekimi fiyatları belirlenirken bazı kriterler dikkate alınır. Çekim için kullanılan teknik, doktorun tedavi ücreti, hekimin uzmanlık derecesi, anestezi yöntemi ve işlem sırasında kullanılan tek kullanımlık malzemeler göz önünde bulundurulur. Cerrahi teknik ile uygulanan çekim maliyeti standart çekime göre çok daha fazladır. Ancak hastanın konforu ve iyileşme süresi düşünüldüğünde bu teknik daha sık tercih edilebilir. Dolayısıyla; yirmi yaş diş çekimi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve işlem yaptırmak için diş hekimi ile birebir görüşmek her zaman daha avantajlıdır.